2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.06.13.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Év Múzeuma díjat nyert a Skanzen

2023.05.11.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségi Múzeumok

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre
Húsvéti zöldághordás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Cím: 2000, Szentendre Sztaravodai út
Telefonszám: (26) 502-500, (26) 502-501
Nyitva tartás: XI.1-III.27.: Szo-V 10-16
IV.1-X.31.: K-P 9-17
XI.12-13.:9-18
2023.05.11.
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Idén három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 11-én, a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban rendezett EGYÜTTHATÓ! konferencián, mely a Petőfi 200 Emlékévhez is kapcsolódó Közösségek Hete 2023 kiemelt szakmai eseménye. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.
A díjazottak

A május 8 és 14. között zajló és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával megvalósuló 7. Közösségek Hete országos programsorozat keretében tartott ünnepélyes díjátadón három muzeális intézmény képviselői vehették át a közösségi múzeumi működést tanúsító okleveleket. A Közösségi Múzeum I, konzultáció szintjét érték el a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. A konzultáció szintjét elérő intézményeknek fontos a közönségük visszajelzése, sőt jellemző a velük való egyeztetés is a közösséget érintő programok tekintetében.

Az önértékelő tesztben elért pontszáma alapján a Közösségi Múzeum II., bevonás szintjét érte el a 2022-ben megnyílt Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A bevonás szintjén működő intézményre jellemző, hogy közvetlen és közös munkát folytat a közösség szereplőivel, és vannak olyan programjaik, ahol már a tervezéstől kezdve bekapcsolódik a közösség a munkába.

Az elismerő okleveleket dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, dr. Cseri Miklós főigazgató, dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.

Az eseményen Tata alpolgármestere, Rigó Balázs is köszöntötte a vendégeket, majd házigazdaként dr. Schmidtmayer Richárd, a társszervezésért felelős és szintén a Közösségi Múzeum elismerő címet magáénak mondható tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója mondott köszöntőt.
Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője Közösségi alapú működés: a fenntartható fejlődés egyik kulcsa címmel tartott témafelvezető előadást. Kiemelte, hogy a pandémia és az energiaválság is rámutatott annak fontosságára, hogy a múzeumok közösségi módon működjenek és adekvátan reagáljanak a társadalmi kihívásokra.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a kulturális közösségfejlesztést és a közösségi értékeket fókuszba helyező országos programsorozatot méltató beszédében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hete mostanra hagyománnyá vált, melyet az elindítását 2017-ben lehetővé tevő Cselekvő közösségek – Aktív közösségi szerepvállalás című kiemelt projekt lezárulását követően is sikeresen éltet tovább a MOKK. A 2020 óta Közösségi Múzeum címmel rendelkező szentendrei Skanzen társadalmi múzeumként több évtizedes működése alatt folyamatosan nagy súlyt fektet a társadalmiasított működésre, a kapcsolatok építésére és fenntartására a vele kapcsolatba kerülő közösségekkel.

A közösségi alapú múzeumi működés szakmai kritériumait és az elismerés hátterét Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója mutatta be.
A díjátadó eseményt szakmai konferencia tette teljessé dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatójának és dr. Bereczki Ibolyának, a Skanzen ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettesének a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó előadásaival, majd a közösségi múzeumi működést körüljáró interaktív szakmai fórummal. A nap programja ezt követően a helyszínt biztosító és Közösségi Múzeum elismerő címmel rendelkező Német Nemzetiségi Múzeumhoz kapcsolódó civil közösségek, a szomori sváb hagyományőrzők programjával, az 56-os közösségi diákkiállítás létrehozásában közreműködő tanulók által tartott tárlatvezetéssel, valamint tatai érdekességeket, helyi értékeket felvonultató izgalmas kísérőprogramokkal folytatódott.