2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.11.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szinte mindenki tapasztalta már a haspuffadással járó kellemetlenségeket, valakinél ráadásul gyakran visszatérő problémáról van szó. A jó hír az, hogy néhány egyszerű életmódbeli változtatással is jelentős javulás érhető el. Ha te is gyakran küzdesz a puffadással, próbáld ki az alábbi tippeket.
Egyszerű, de hatásos tippek haspuffadás ellen
Fogyassz több rostot!

A rostok jótékonyan hatnak az emésztésre, megakadályozzák a puffadást, megelőzik a székrekedést. A táplálkozási szakértők ajánlása szerint az egészséges embereknek napi 20-30 gramm rostot kellene fogyasztania, a székrekedéssel, elhízással, cukorbetegséggel küzdőknek pedig akár 40 gramm is indokolt lehet.

Ezért érdemes beiktatnod az étrendedbe az olyan magas rosttartalmú élelmiszereket, mint például a chia mag, a köles, a hajdina, a lenmag, gyümölcsök közül pedig ananászt, áfonyát, szilvát és barackot fogyassz minél többet!

Ellenben a puffasztó, gázosodást fokozó élelmiszerek csak kisebb mennyiségben szerepeljenek az étrendedben, ilyen például a bab, a káposzta, a kelbimbó és a karfiol.

Növeld a folyadékbevitelt!

A rostban gazdag táplálkozáshoz elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a puffadás hátterében is gyakran a szervezet dehidratációja áll. Ha ugyanis nincs elegendő folyadék a szervezetben, akkor lelassul az emésztés, az anyagcsere, ez pedig puffadáshoz vezethet.

A megoldás igen egyszerű. Hidratáld a szervezeted, igyál minél többet! Egy felnőtt embernek alkattól és testsúlytól függően napi 2,5-3,5 liter folyadékra van szüksége, ami lehetőleg víz vagy gyógytea legyen, semmiképp se cukros üdítő vagy energiaital.

Szedj emésztést serkentő, természetes étrendkiegészítőket!

A puffadásra számos gyógyszer létezik, a legtöbbjüknek azonban káros mellékhatásai is lehetnek, így célszerű okosan bánni velük. Egyes növények, például a gyömbér, a fahéj vagy a kardamom viszont hírhedtek emésztést segítő hatásaikról, így érdemes inkább őket segítségül hívni.

Myrobalan emésztést serkentő készítményei 7 olyan gyógynövény komplexét tartalmazza, melyek normalizálják az emésztést és az anyagcserét, csökkentik a puffadást és megszüntetik a kellemetlen teltségérzetet a gyomorban. Mindezt teljesen természetes formában, növényi hatóanyagok segítségével.

Végezz rendszeres testmozgást!

A mozgásszegény, ülő életmódot folytató emberek körében gyakrabban előfordulhatnak emésztési panaszok, például puffadás. A szervezetnek ugyanis szüksége van arra, hogy gyakran mozogjunk, a sport pedig többek közt az emésztésre is serkentő hatással van.

Minden nap iktass be legalább fél órányi fizikai aktivitást igénylő tevékenységet, ha pedig gyakran küzdesz hasi panaszokkal, akkor ajánlott valamilyen célzottan erre fókuszáló mozgásforma rendszeres végzése, például emésztést segítő jógagyakorlatok alkalmazása.

A sportos mindennapok nemcsak az erőnlétedre és a lelki egyensúlyodra lesznek jótékony hatással, de azt is észreveszed majd, hogy kevésbé leszel hajlamos a puffadásra.