2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.10.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha volt már benne részed, tudod, miért írjuk ezt. Ha nem volt, és épp babát vársz, akkor feltétlenül olvass tovább!
Hazatérés a babával, tragikomédia egy felvonásban
Hiába minden gondos előkészület, minden felkészülés, minden babaápolási könyv, jó tanácsok barátoktól, rokonoktól, védőnőtől, amikor élesedik a helyzet, akkor fenekestül felfordul minden!

Onnantól kezdve, hogy hazavittétek az újszülött gyermeket, egy új időszámítás veszi kezdetét a számotokra. Az órákat etetésekben méritek, a napokat altatásokban, a buli az éjszakai ringatás lesz, a külvilágot pedig jó darabig a védőnő és a gyermekorvos jelenti.

Természetesen nem ennyire tragikus a helyzet, vannak benne jócskán komikus elemek is, melyekre visszatekintve nevettek majd, viszont egy jól előkészített tervvel kevesebb ad hoc jellegű probléma fogja beárnyékolni a családdá válás kezdő lépéseit.

A NiKiCa Bababolt többek között ebben is igyekszik segíteni az újdonsült szülőknek!

Fontos alapelvek

Talán az első és legfontosabb, hogy bármennyire is nehezedre esik, a gyermekágyas időszakban el kell engedd a háztartást. Természetesen amit tudsz, csinálj meg, de ne erőn felül. Ez az időszak most nem a tiszta ablakok és a pormacskátlan padlók korszaka, itt most két szülő és egy gyermek hangolódik egymásra. Ne frusztráljon a gondolat, hogy nincs makulátlan rend és tisztaság, majd változik ez is, hiszen a kezdeti nehézségek is elmúlnak egyszer.

Akad jó pár olyan szülő is, akik nehezen fogadnak el segítséget, nem mindenkinek az erőssége ez. Most mégis azt mondjuk, ha van, aki felajánlja, hogy bevásárol helyettetek, esetleg hoz komatálat, vagy a nagyobb tesót vinné el picit, akkor ne mondjatok nemet. Fogadjátok el a jó szívvel felajánlott segítséget, hiszen akár húsz perc csend és nyugalom is aranyat tud érni anyának és apának egyaránt.

A végére hagytuk a rokonságot és a barátokat: bármennyire is kíváncsiak az új családtagra, szabjátok meg nyugodtan a határaitokat, és következetesen ragaszkodjatok hozzá. Az első pár hétben nem csak a betegségek elkerülése végett nem ildomos látogatni az újszülöttet és a családját, hanem azért, mert minden vendégség további fáradalmakkal terheli az amúgy is túlélő üzemmódban élő családot.

Fontos információk

Az ágyatok vagy a kanapé mellé nyugodtan készíts be két dolgot:

Egy füzetet, amibe már jó előre beleírsz minden fontos kontaktot: védőnő, gyermekorvos, szoptatási tanácsadó, hogy amikor oda kerül a sor, csak tárcsázni kelljen. Itt tudod vezetni a kötelező orvosi és védőnői látogatásokat is, valamint a menet közben felmerülő kérdéseidet is lejegyezheted magadnak.

Végezetül a babanaplót se hagyd ki, mert olyan gyorsan változik minden, hogy utólag már nagyon nehézkes kitölteni, viszont ha elmarad, azt nagyon fogod sajnálni, szerezd be hát a saját babanaplódat a NiKiCa Bababolt kínálatából!

Felgördül a függöny!

Ugye már várjátok ti is ezt a nehéz, ugyanakkor mesés időszakot? Készüljetek fel rá, és bármi történik, vigasztaljon a tudat, minden elmúlik egyszer: a nehézségek is, de a szép pillanatok is. Azokat épp ezért ne felejtsd el megörökíteni!