2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. Akiknek van saját kertjük, azok szerencsésebbek ilyen téren, viszont nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ezt a területet is illik rendben tartani.
Kerítések és hálók a kert védelmében
Kívülről befelé haladva

Az udvar egy olyan hely, ahol szinte mindig talál az ember valami olyan dolgot, amit meg kell javítani, karban kell tartani vagy éppen teljesen ki kell cserélni. Érdemes kívülről befelé haladni, azaz a kerítéssel kezdeni.

Ha a kerítés kicsit könnyebb szerkezetű, akkor előfordulhat, hogy az ősztől télig tartó csapadékos időszak alatt megrongálódik, mondjuk, megdől kicsit, vagy éppen a rozsdásodás miatt meggyengül az anyag. Ha a kert a város zajától távol, mondjuk erdő vagy szántóföldek mellett van, akkor ez azért is problémás, mert a meggyengült kerítésen könnyen átjuthatnak vadállatok, és a kertbe bejutva kárt tehetnek az ott található dolgokban, mondjuk a hobbiként ápolgatott veteményesben.

Azonban nem csak a kertbe bejutás jelenti a problémát, hiszen egy rossz állapotban lévő kerítés az állatra is veszélyt jelenthet. A szakadt kerítésből kiálló darabok könnyen megsebesíthetik a kíváncsi állatokat, súlyosabb esetben egy-egy ilyen próbálkozás után akár horrorisztikus látvány is kialakulhat.

A fentebb vázolt helyzet elkerülése érdekében érdemes úgynevezett vadhálóval körbevenni a területet.
Amennyiben kerítés építésén gondolkozol, akkor érdemes megnézned a Legjobb Munkaruha Webshop kerítéseit.

Mire érdemes még odafigyelni?

Egy kerítésháló ugye nem áll meg magában, szükség van tartóoszlopokra. Ezeknek a tetejét érdemes oszlopsapkákkal ellátni, a kerítésháló rögzítését pedig tartóbilincsekkel vagy kötöződróttal célszerű megoldani. Amennyiben indokolt, akkor lehet használni tüskéshuzalt is, akár kerítésként, de akár a kerítés fölé is lehet húzni belőle egy újabb szintet, ami csak fokozza az illetéktelen behatolók elleni védelmet.

A kíváncsi szemek ellen

Előfordulhat, nem szeretnénk, hogy kíváncsi szemek világosan lássák, mi is van a kertben. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor segíthetnek az árnyékolóhálók. A már meglévő kerítésre történő rögzítéssel ezek a hálók nagymértékben csökkentik a kerítés átláthatóságát, ami segíthet a kertben tartózkodók komfortérzetének növelésében. Ezek a hálók vízszintesen is kifeszíthetők, amivel lehet nyerni némi árnyékot és egy szolid védelmet a tűző nap ellen. A méretre szabás, vágás, felszerelés egyszerű, az anyag a vágás mentén nem bomlik tovább.

Speciális esetek

Előfordulhat, hogy nem az egész kertet szeretnénk körbevenni, hanem annak csak egy részét, és kimondottan valamilyen speciális védelmet szeretnénk. Ilyen védelem lehet például a madarak elleni vagy éppen a rovarok elleni védekezés. Szerencsére ezekre is van megoldás, lehet kapni úgynevezett madárhálót, ami az előbbi, és rovarhálót, ami az utóbbi esetben segíthet.