2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A neoprén, mint a búvárruhák anyaga lehet leginkább ismerős. Ez azonban nem az egyetlen felhasználási módja, és az építészet számára is igen hasznos tulajdonságokkal bír.
A változatos felhasználású neoprén
Pontosan mi a neoprén?

Anélkül, hogy a kémiai összetétel részleteibe merülnénk, a neoprén egy mesterséges gumi. Anyaga szivacsos jellegű, ami igen pozitív jellemzőkkel ruházza fel. Képes felszívni egy kisebb mennyiségű vizet, melyet utána magában tart.
Éppen ezért alkalmazzák gyakran búvárruhaként. A felszívott vizet a test felmelegíti, ami szigetelőréteget biztosít a külső hőmérséklettel szemben.

Mindemellett a stabilitása és rugalmassága nem változik a hőmérséklet függvényében, ami más területeken is igen hasznosnak bizonyulhat. A tűznek is ellenáll, 260°C-ig nem gyullad meg, tehát tűzvédelmi ajtók és hadászati eszközök részeként is alkalmazzák.

Megtalálhatjuk tömör gumiként vagy latex formában, és számos modern termék anyagát képezi. Egyes laptoptartók, csukló- és bokamerevítők, elektromos szigetelések és ékszíjak készülhetnek neoprén felhasználásával.
Építészet és barkácsolás szempontjából szerelési tartozékokként jelennek meg, például alátét vagy kupak formájában.

Neoprén alkatrészek

Ez az anyag nem véletlenül jelent meg a szigetelőalátétek területén is. Egyéb gumikkal szemben nagy előnye, hogy kevésbé deformálódik. Ennek köszönhetően rendkívül hasznos slagok, korrózió elleni bevonatok és a korábban említett alátétek esetében.

A rugalmasság és formálhatóság szintén hasznos tulajdonságok, ha illesztések szigeteléséről van szó. Továbbá a kémiai ellenálló képességük is igen magas, kevés anyag okoz kárt bennük.

Az alátéteket általában polikarbonát lapok leszorítása során alkalmazzák, hogy hézagmentesen illeszkedjenek egymáshoz.

Még több felhasználási mód

Ugyan már így is rengeteg neoprén eszközt soroltunk fel, a teljes repertoár töredékét mutattuk csak be.
Mechanikai adottságainak köszönhetően például teherviselő alapzat formájában is előfordul. Célja, hogy két vasbetonelem vagy acéllap között kiküszöböli az egyenlőtlenségekből adódó problémákat, elérve azt, hogy egyenletesen adják át egymásnak a terhet.

Továbbá a búvárruha mellett más ruházatok is készülnek neoprénből. Például a műlegyes horgászat esetén igen fontos. Mivel a tevékenység során az ember sokáig akár derékig érő hideg vízben tartózkodik, elengedhetetlen a megfelelő szigetelés.

Otthonunkban a különféle alátétek és slagok mellett megjelenhet tokok, egérpadok vagy távirányítók részeként is. Sőt, a járvány által előtérbe helyezett maszkok piacára is betört a neoprén. Az anyag rendkívül jó levegőszűrő képességekkel bír, így kiválóan alkalmas erre a feladatra is.

A neoprénnek egyetlen apró hátránya van, amiről azonban nem szabad megfeledkezni. Egyes emberek esetében allergiás reakciót válthat ki, így fontos, hogy körültekintők legyünk olyan tárgyak vásárlásakor, amik a bőrünkkel érintkezhetnek.