2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.05.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ahogy melegebbre fordul az idő, egyre sürgetőbbé válik a belső terek levegőjének hűtése. Már a kevésbé forró nyári napokat is nehéz valamilyen hűtőberendezés nélkül elviselnünk. Szerencsére ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk.
Klíma vagy léghűtő? Ez itt a kérdés!
Nem kell a plafonra szerelt, lassan forgó ventilátorokra hagyatkoznunk. Vásárolhatunk klímaberendezéseket vagy léghűtő készülékeket. Mindkét hűtőkészüléknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ami azonban biztos, hogy valamelyikre szükségünk lesz.

Hogyan működik a léghűtő?

A léghűtő berendezések mozgatható, hideg levegőt fújó készülékek. Ez sok klímáról is elmondható, azonban a léghűtők másképpen működnek. Ezek a dizájnos berendezések a vízpára segítségével hűtik le a levegőt.

A léghűtőkben víztartály található, amelynek párájával a készülék felfrissíti és lehűti a beszívott levegőt. Ezt ventilátor segítségével visszajuttatják a légtérbe. Ezáltal a levegő lehűl, és a víznek hála, az alacsony páratartalomtól sem kell tartanunk. Ez nem utolsó szempont, a klímák ugyanis gyakran túl szárazzá teszik a légteret.

A klímaberendezések működési elve

A klímák működéséhez nincs szükség vízre. A légkondicionálók a beszívott levegőt hőcserélők segítségével hűtik le. A levegő áthalad a készüléken és a hűtőközegen, és visszaáramlik a belső helyiségekbe. Azáltal, hogy a levegő lehül, pára keletkezik, melyet ki kell vezetni a készülékből. Ez az úgynevezett kondenzvíz.

A klímaberendezések nagyon hatékonyan képesek kellemesen hűvössé tenni a levegőt. Azonban a hideg levegő irányára ügyeljünk. A klímák további előnye, hogy a túl nedves levegőt szárazabbá teszik. Ezáltal hatékony páramentesítőként is működnek.

Nem csak hűt, fűt is

A klímaberendezések előnye, hogy nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatjuk őket. A régebbi gyártású modellek azonban csak átmenetileg alkalmasak a légtér melegítésére. Az újabb, korszerűbb légkondicionálók közt találunk kifejezetten hűtő-fűtő klímákat. Ezek már hosszú távon alkalmasak arra, hogy a hagyományos fűtési technológiákat kiváltsák.

Ezek a speciálisan kialakított légkondik hatékonyan helyettesíthetik a gáz vagy épp a villanyfűtést. Ha klímavásárláson gondolkozunk, érdemes megfontolnunk ezt a lehetőséget.

A mobil klíma további előnyei

A klímarendszerek telepítésének egyik jellemzője, hogy bizony építési munkálatokkal járnak. Vésni, fúrni kell, hogy a készülékek a helyükre kerüljenek, és létrejöjjön a kapcsolat a kültéri és a beltéri egységek között. Ha szeretnénk elkerülni ezt a procedúrát, akkor vásárolhatunk mobil klímát.

Ezeket a könnyen mozgatható légkondicionálókat csupán csatlakoztatnunk kell az elektromos hálózathoz. A kondenzvizet a klíma a saját tartályába gyűjti, melyet könnyedén kiüríthetünk. A mobil klímák további előnye, hogy könnyedén áttelepíthetjük más helyiségekbe. Így szakaszosan bár, de lehűthetjük az egész házat vagy munkahelyünk légtereit.