2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.05.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A hyaluronsavról, mint “fiatalító összetevőről” már biztosan te is hallottál, hiszen kozmetikumok és étrend-kiegészítők közkedvelt alapanyaga. Bár egyesek csak egy újabb “túlhájpolt” alkotóelemnek tartják, de az igazság az, hogy valóban megérdemli a körülötte lévő felhajtást. Hogy miért? Lássuk!
Miért érdemes hyaluront fogyasztani?
Mi az a hyaluron?

Először is tegyük tisztába, hogy egyáltalán mi fán terem ez az anyag. A hyaluronsav egy olyan molekula, amit a testünk saját maga is képes előállítani. Legnagyobb részt a bőrben található, de előfordul a szemben, a porcokban, az inakban, az ízületekben, illetve a csontszövetekben is.

Ami miatt igazán figyelemre méltó, az az a tulajdonsága, hogy a saját tömegének akár az ezerszeresét is képes megkötni víz formájában! Ezenfelül segít megtartani a bőr kollagénszintjét, e két tényező pedig együttesen felel a hidratált, feszes, fiatalos arcbőrért.

Bár a szervezet önmaga is képes megtermelni, viszont ahogy telnek az évek, egyre kevesebbet, ezért érdemes külső forrásból is pótolni.

Milyen hatásai vannak?

A hyaluronsav rengeteg jótékony hatással rendelkezik, emiatt közel sem csak a szépségápolás területén használják. Bár a legtöbben valóban azt tudják róla, hogy segít megkötni a vizet és a kollagént a bőrben, ezáltal feltölti a ráncokat, de emellett hatékony gyulladáscsökkentő, ami miatt az aknék kezelésére is használható.

Ma már injekció formájában, a bőr alá juttatva is egyre gyakrabban alkalmazzák, hogy még intenzívebben fejthesse ki fiatalító hatását. Sőt: a hyaluront az orvostudományban is használják, például az ortopédia, urológia vagy a reumatológia területén, de az allergiás tünetek kezelésében is segít.

Antibakteriális hatásának köszönhetően csökkenti a fertőzések esélyét, a gyulladást, és gyorsítja a sebgyógyulást és a regenerációt. Az ízületi fájdalmakkal rendelkezőknek pedig jó hír, hogy kenőanyagként is funkcionál, így mérsékli a porckopást és csillapítja az ízületi fájdalmakat.

Mindezeken felül szemcseppek alkotóelemeként is találkozhatunk vele, hiszen csökkenti a szemszárazságot, ami különösen fontos azok számára, akik például sok időt töltenek a számítógép monitora előtt.

Milyen forrásokból lehet bevinni hyalurosavat?

A krémek és injekciók mellett élelmiszerekkel és szépségvitaminokkal is hozzájuthatsz a szervezeted számára szükséges mennyiséghez. Ez utóbbiért nézz körül a Fittprotein.hu-n!

Élelmiszerek közül az állati eredetű inakban, porcokban, csontokban van jelen, ezeket például egy finom csontleves formájában fogyaszthatod. A növényi eredetű táplálékok közül pedig a gyökérzöldségek (répa, cékla, petrezselyem) és az aloe vera kocsonyás leve tartalmazza nagyobb arányban.

Ha hyaluronsavas kozmetikumot használsz, akkor ügyelj arra, hogy az egyes készítmények különféle molekulaméretű hyaluront tartalmaznak. Hogy a bőröd számára a kisebb vagy a nagyobb az ideális, azt ki kell kísérletezni.