2020.07.07.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A kékfestés feledhetetlen mestere

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.07.
Jósa András Múzeum

A kelták csecsebecsének gyűjtötték

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

Kiss Pál Múzeum - Tiszafüred
Szabadtéri felvétel a Kiss Pál Múzeumról
Cím: 5350, Tiszafüred Tariczky sétány 6.
Telefonszám: (59) 352-106
Nyitva tartás: K-Szo 9-12, 13-17
A Kiss Pál Múzeum hazánk egyik legrégebbi alapítású vidéki gyűjteménye, melyet 1877-ben - 400 darabos gyűjteményét a városnak adományozva - Tariczky Endre római katolikus plébános Tiszavidéki Régészeti Egylet néven hívott életre. Az egylet - melyhez nemtől, vallástól és társadalmi helyzettől függetlenül bárki csatlakozhatott - a XIX. század végéig adományokból és tagdíjakból tartotta fenn magát. Milesz Béla református tanító és Tariczky Endre közös tevékenysége több mint három évtizedre meghatározta az egylet működését.

1896-ban az épülő városházán a már országosan ismert gyűjteménynek három termet biztosítottak. Miután a gyűjtemény Múzeum és Közkönyvtárrá vált, munkáját állami és községi pénzforrások is támogatták. Milesz Béla és Tariczky Endre fő tevékenységüknek a régészeti kutatást tekintették: rendszeresen ásatásokat is végeztek.

A korabeli múzeumokhoz hasonlóan mindent gyűjtöttek, ami ritkaságnak vagy érdekességnek számított. Így kerültek a gyűjteménybe XVI. századi könyvek, híres emberek kéziratai, ritka érmek, valamint az őslénytani leletek mellett egy kétfejű kacsa, darázsfészek és római mozaikdarab is. Gyűjteményüket négy osztályba sorolták: éremgyűjtemény, régiségtár, vegyes tárgyak és könyvtár.

A múzeum őskori régészeti anyagáról volt legismertebb. A két alapítója a tudományos élet vérkeringésébe könyveivel, cikkeivel és előadásaival kapcsolódott. 1899-től 1912-ben bekövetkezett halálukig az egylet munkájáról minden évben nyomtatott jelentésben számoltak be. Mindkettőjük tevékenységét a város nagyra becsülte, Tariczky életnagyságú képét 1892-ben, Mileszét 1912-ben festették meg.

Haláluk után az egylet már csak formálisan működött. Szakember hiányában ásatási jogát megvonták, a gyűjtőmunka is esetleges volt. A csökkenő állami és községi támogatást a II. világháború előtt megvonták, s az egylet működését 1942-ben felfüggesztették. A városházán tárolt közel 20 ezer darabos gyűjtemény az 1944-es harcok során részben elpusztult, értékes tárgyait széthordták. A megmaradt, még töredékeiben is jelentős anyagából 1949-ben kiállítást rendeztek, melyet hazánk első falumúzeumaként nyitottak meg.

1952-ben a múzeumi anyagot a Kossuth Lajos látogatásáról nevezetes Lipcsey-kúriában helyezték el. A klasszicista épület 1840 körül épült, műemlék. A múzeum az új helyen vette fel a Kiss Pál nevet. Az 1809-1867 között élt Kiss Pál az 1848-1849-es szabadságharc egyik tábornoka volt, aki a függetlenségi harc elvesztése után Tiszafüreden telepedett le. Sírhelye a város Örvényi úti temetőjében található.

Tariczky Endre és Milesz Béla emlékét számos, működésük alatt a múzeumba került régiség, tudományos cikkeik és könyveik őrzik. A múzeum előtti sétány és a helytöréneti-helyismereti alapítvány Tariczky Endre nevét viseli.

Füvessy Anikó
Időszaki kiállítások
2020.03.21. - 2020.08.31.
Állandó kiállítások
Festett asztalosbútorok
Magyarországon számos helyén gyártottak fanyerget, de országos hírnévnek a tiszafüredi és igmándi készítésűek örvendtek. A füredi nyergesek a XVlll. század közepétől Poroszországba is kijutottak szakmai tapasztalataik átadása céljából. A szabadságharc idején is számítottak munkájukra. Hadiipari megrendelésre 1868-ig, a huszárnyereg szerkezetének gyökeres átalakításáig dolgoztak. tovább
Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei
A Tiszafüreden a 19. század óta folyamatosan előkerülő régészeti leleteket először a Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet gyűjtötte össze Tariczky Endre vezetésével, majd a Nemzeti Múzeum és a Damjanich János Múzeum tervásatásai és megelőző feltárásai bővítették ezt az anyagot. tovább
Az 1848-49-es szabadságharc eseményei Tiszafüreden
1848 tavaszán és a szabadságharc első hónapjaiban Tiszafüred története nagyon hasonlóan alakult a többi alföldi mezővárosban zajló forradalmi átalakulásokhoz. tovább