2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

2020.07.06.
Jósa András Múzeum

Mutasd a cipőd és megmondom ki vagy!

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.07.05.
Debreceni Művelődési Központ

Flashmobbal emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójára

Temesvári Szépművészeti Múzeum - Temesvár
A múzeum épülete
Cím: 300085, Temesvár P-ţa Unirii nr. 1
Telefonszám: (256) 491-592
Nyitva tartás: K-V 10-18
Az "Európai Gyűjtemény" című állandó kiállítás felújítás miatt határozatlan ideig nem látogatható!

állandó kiállítás, festészet, képzőművészet, Románia, újkori művészet, XX. századi művészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
5 HUF
Belépő diákoknak
1 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
1 HUF
Fotó
10 HUF
Videó
20 HUF
Az 1960-as években Temesvár lett a kortárs román művészeti törekvések legdinamikusabban fejlődő központja. Ez annak volt tulajdonítható, hogy számos újító szándékú, kísérletező kedvű fiatal értelmiségi, friss diplomás érkezett a városba.

Az első csoport megalapítását a helyi művészeti gimnázium két tanára, Constantin Flondor és Bertalan István kezdeményezte. Hozzájuk csatlakozott a Párizsból hazaköltözött Roman Cotoşman, azt követően, hogy az absztrakt kifejezésmód javára szakított a figurális festészettel.

Az ebben az időszakban készült konstruktivista kollázsai közül látható néhány múzeumunkban. A Franciaországban tapasztaltak alapján Cotoşman azt akarta elérni, hogy a "Groupe de Recherche d'Art Visuel" mintájára Temesváron is létesüljön egy avantgárd csoportosulás. Javaslatára jött létre a Grupul 111 (Egy-Egy-Egy Alkotói kör), amely úttörő szerepet töltött be Romániában.

Az "eggyek" vagy az "egyéniségek egysége" 1968-as bukaresti kiállításán Molnár Zoltán és Diet Sayler is bemutatta munkáit. Míg Molnár akkoriban a lírai absztrakciónak volt a képviselője, a hang és a forma közti kapcsolat tanulmányozásának az elkötelezettje, Saylert a mértani alakzatoknak a festészetben való megjelenítése foglalkoztatta.

A csoport történetének csúcspontját az 1969. évi nürnbergi konstruktivista kiállításon való részvétel jelentette, a rendezvényen jelen levő hármas (Flondor-Bertalan-Cotoşman) ugyanis ekkor vált nemzetközileg ismertté.

Flondor és Bertalan 1970-ben Doru Tulcan, Elisei Rusu, Ion Gaita és Florin Codreanu támogatásával és társaságában újabb interdiszciplináris érdeklődésű közösséget hozott létre, ez feloszlásáig a Sigma nevet viselte. 1974-ben Tulcan kivételével a tagság magára hagyta Flondort és Bertalant. Az 1980-as évek ideológiai megszorításai amúgy is véget vetettek a fentiekben leírtakhoz hasonló törekvéseknek, társulásoknak, a művészek közül sokan külföldre menekültek, sokan pedig elzárkóztak a nyilvánosságtól.

A kortárs művészetet múzeumunkban a következő temesvári vagy Temesváron letelepedett alkotók reprezentálják: Podlipny Gyula, Molnár Zoltán, Szakáts Béla, Jecza Péter, Aurel Breilean, Simion Lucaciu, Diodor Dure, Leon Vreme, Romul Nuţiu, Gabriel Popa, Adalbert Luca, Ciprian Radovan, Ion Sulea-Gorj, Viorel Toma, Victor Gaga, Paul Neagu, az 111 Alkotói kör és a Sigma Csoport.