2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
hír, irodalom, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Zrínyi Miklós (1620-1664), Zrínyi György és Széchy Magdolna fia, a szigetvári hős dédunokája szülei korai halála után gyámja, Pázmány Péter irányítása alatt nőtt fel. A költő a főpap szándéka szerint végezte tanulmányait Bécsben és a nagyszombati jezsuitáknál. Fiatalon tett itáliai utazása után hazatérve családi birtokai védelmében a töröktől legjobban fenyegetett délvidéken harcolt. 1646-ban Horvátország főkapitánya lett, majd Zala megye főispánja; 1647-től horvát bán.
Ismeretlen művész (17. század második fele): Zrínyi Miklós. Olaj vászon
A 17. századi magyar barokk irodalom legkiemelkedőbb alakja, Szigeti veszedelem című eposzában dédapja hősiességét örökítette meg, s tragikus szigetvári halálát. Ez egyben például is szolgált számára a törökellenes harcok folytatásában. Haditudományi munkákat, publicisztikai írásokat jelentetett meg, s politikusként is kiváló volt.

Szerteágazó kapcsolatai az Erdélyi Fejedelemséggel, XIV. Lajos francia királlyal, a velencei doge-val, a pápával, vagy János Fülöp mainzi érsekkel, a Rajnai Liga elnökével mind a törökellenes harcokban való összefogás célját szolgálták. 1663-64-ben e harcok egyik vezetője volt, kiváló hadvezéri képességeinek köszönhetően számos katonai sikert ért el. A vasvári békét követően politikai elképzeléseinek átalakítását látta szükségesnek, ebben azonban megakadályozta vadászaton bekövetkezett korai, tragikus halála.

A 17. század egyik legkiválóbb politikusát, költőjét és hadvezérét számos ábrázolás örökítette meg. Ez a nagyméretű, egész alakos portréja a Batthyány család ősgalériájának képeivel együtt került 1895-ban a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának gyűjteményébe. Mivel a Zrínyi árvákról – Miklósról és Péterről – eleinte Batthyány Ferencné gondoskodott, akinek fia, Batthyány Ádám később a költő barátja és politikai társa volt, kézenfekvő a magyarázat arra, miért lehetett a családi ősgaléria darabja Zrínyi Miklós arcmása. Az előképe valószínűleg egy, a Zrínyi család tulajdonában lévő festmény lehetett, s több grafikai változatát is ismerjük. Az archaikus beállítás, a sötét színek, a háttér drapériája, a viselet mind a legkorábbi ősgaléria portrék jellegzetességeit idézik.

A festmény nem tartozik a közismert és sokat reprodukált Zrínyi Miklós ábrázolások közé, keletkezését és történetét tekintve azonban 17. századi portré emlékeink fontos darabja.
Basics Beatrix