2021.02.24.
Szépművészeti Múzeum

Halála után készült róla a legtöbb arckép

2021.02.18.
Szépművészeti Múzeum

A jóképű Kossuth

2021.02.10.
Szépművészeti Múzeum

Az utazással együtt jöttek divatba a tájképek

2021.02.04.
Szépművészeti Múzeum

Ybltől Yblig avagy az alsóház költözködik

2021.01.28.
Szépművészeti Múzeum

Pest-Buda sorsát a szívén viselte

2021.01.25.
Szépművészeti Múzeum

Kossuth - a korabeli Broadway sztárja

2021.01.19.
Szépművészeti Múzeum

Villát vásárolt a Kárpáthy Zoltán honoráriumából

2021.01.13.
Szépművészeti Múzeum

A költő Czóbel

2021.01.13.
Szépművészeti Múzeum

Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

2021.01.06.
Szépművészeti Múzeum

Titkos temetés fáklyafénynél

2021.01.05.
Szépművészeti Múzeum

Andrássy-karikatúra a Vanity Fair hasábjain

2020.12.15.
Szépművészeti Múzeum

Tragikus gyermekáldás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.10.25.
Szépművészeti Múzeum
hír, Korai újkor, római katolikus, Török hódoltság, történelem, Újkor, vallások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kereszténység védelmezése a pogányok, az oszmánok ellen a középkor egyik alapvető eszméje volt. A gyakorlatban e védelmezéshez az uralkodó hadsereget szervezett, ezért Athleta Christi (Krisztus Bajnoka) és Defensor Fidei (A Hit Védelmezője) lett.
Magyarország, mint a kereszténység védőbástyája. Rézmetszet, 17. század második fele\r\n\r\n
A védőbástya eszme a 16. században alakult ki, a pápai bullákban, különböző írott forrásokban egyaránt megtalálható az „antemurale christianitatis” kifejezés. Egyik legismertebb hirdetője Aeneas Sylvius Piccolomini, a humanizmus eszményképének tökéletesen megfelelő reneszánsz pápa, a Későbbi II. Pius volt, aki szülőhelyét, Corsignano-t reneszánsz mintavárossá formáltatta át, és magáról nevezte el Pienzának. 

A védőbástya fogalom széles körben gyorsan elterjedt. Magyarország a keresztény műveltség legkeletibb állama lett a középkorban, de már Szent István is Defensor Christianitis –ként írta le magát. Utódai a pogányok által körülvett ország kereszténységet védelmező szerepének eszméjét vitték tovább.

A 14. századtól a törökök Európából való kiűzése állandó harcokat eredményezett. A pápa 1410-ben Magyarországot a keresztény hit védőpajzsának nevezte. Így alakult ki az országra vonatkozóan a kereszténység védőbástyája szerep, amely a hódoltság idején még fontosabbá vált.


Magyarország, mint a kereszténység védőbástyája


A rézmetszeten az előtér bástyarendszerén koronás alakok őrködnek, kezükben fegyvert (kard, pallos, buzogány, lándzsa) tartanak. A baloldali bástya felirata: Reverentia capitis - Deductum et defensum. A középső bástya felirata: Retate duce christianae - Patria - Fortute - Reipublicae. A jobboldali bástya felirata: Virtus  Iustitiae Propugnaculum. A középső nagy bástya felirata: Hungariae Regnum - Religione Magistra - Virginis Auspicys. A háttérben az Angyalvár látható, fölötte angyal repül a pápai tiarával a kezében. Az Angyalvár épületén, valamint a mellvéden a felirat: Religionis Romana ab Arce. Kétoldalt az égben két kartus látható fegyverekkel.

Az allegorikus kompozíció pontosan fejezi ki a Magyarország, mint a kereszténység védőbástyája gondolatot, a bástyarendszer a kereszténységet szimbolizáló pápai lakóhely, az Angyalvár előtt helyezkedik el, kézzelfoghatóan védve azt. Bár a törökellenes harcokról, Magyarország szerepéről sok allegorikus ábrázolás született,  a bástya-motívum ilyen konkrét formában egyik grafikán sem jelent meg.
Basics Beatrix