2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
hír, hírességek, Rákóczi Ferenc
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A vajai Vay Ádám kastély - ma a Vay Ádám múzeum épülete – a történeti Szabolcs és Szatmár megyék határán fekvő falu központjában, egy középkori eredetű templom közelében áll, a 17. században épült kétemeletes, átellenes sarkain egy-egy toronnyal bővített épület. Az Országos Műemlék Felügyelőség 1960-62 között végzett itt régészeti feltárást és ekkor történt meg a kastély első helyreállítása, amelynek során a homlokzat 19. századi gotizáló átalakítása helyett visszaállították a 19. század második felében elbontott reneszánsz ablakokat.
A vajai kastély régen

Átépítések során nyerte el végleges formáját

Az 1990-es évek közepén kezdődött el egy újabb felújítás, amely 2001-ben fejeződött be. A kutatás eredményei szerint az első épületet a 16. század végén - 17. század elején emelték, a kastélynak ekkor azonban még nem voltak tornyai. A földszinti nagyterem boltozatán olvasható felirat szerint 1650-ben fejezték be a helyiségek boltozását, majd ezt követően folytatták az építkezést az északnyugati sarokhoz toldott háromszintes, pártázatos, sátortetővel lezárt toronnyal, amelynek sarkait sgrafittóval díszítették.

A torony nyugati homlokzatának felső részén elhelyezett építési tábla tanúsítja, hogy a Vay Péter által elkezdett építkezés 1659-ben fejeződött be. A bővítések azonban folyamatosak voltak a következő évszázadban is: ekkor épült a délkeleti sarokhoz egy hasonlóképpen alápincézett, háromszintes torony. Végül a 19. század második felében újabb átalakítások történtek, ekkor alakították át a homlokzati nyílásrendszert. Még 1906, Vay Ádám hamvainak hazahozatala előtt ismét felújították az épületet, ez alkalomból készült a második emeleti nagyterem mennyezetképe.


II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

A várkastély történelmünk jelentős emléke; II. Rákóczi Ferenc két ízben is folytatott az épületben tárgyalásokat. 1703. július 19-i látogatásakor csatlakoztak mozgalmához a Vay testvérek, László, Mihály és Ádám. 1711. január 31-én járt másodszor Rákóczi Vaján, Pálffy János császári tábornokkal tárgyalt az uralkodóval történő megegyezés lehetőségéről. A millenniumi ünnepségek idején e látogatásokra utaló emléktáblát helyeztek el az épület falán.


Ma már múzeum várja itt a látogatókat

A kastélyban ma látogatható múzeum létrehozása Molnár Mátyás és felesége nevéhez fűződik, akik 1957-ben kezdték el a szervezőmunkát. A helyreállítást követően 1964-ben nyílt meg a Kuruc Vay Ádám Múzeum, amelynek állandó kiállítása az épület múltját és a Vay család történetét mutatta be egészen 2000-ig, az újabb rekonstrukcióig fennállva, természetesen időszaki kiállítások sorától kísérve.

A példaszerűen helyreállított épületben ma már újrarendezett állandó kiállítás fogadja a látogatókat.
Basics Beatrix