2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
földrajz, grafika, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A tóparti települések közül nem mindegyik, s nem akármelyik volt alkalmas arra, hogy nevezetes fürdőhely váljék belőle. S e fürdőhelyek sem egy időben alakultak ki – volt, amelyik korábban, volt, amelyik csak a 20. században.
Szerelmey Miklós (1803-1875): Balaton album. 1848
Az északi parton Balatonfüred volt a leghíresebb, gyógyvizének és szép fekvésének köszönhetően. XV. századi templomának romja a település középkori múltjáról tanúskodik, de római emlékek utalnak arra, hogy a környék sok évszázad óta lakott. A tihanyi apátság birtok-összeírásában 1211-ben szerepel Füred.


Virágzó fürdőélet Balatonfüreden


A savanyúvíz forrást 1717-ben már megemlítik, öt évvel később a vegyelemzést követően gyógyvízzé nyilvánítják, s így 1772-ben Füred hivatalosan is gyógyfürdőhellyé avanzsál. Csaknem egyidejűleg fürdőházat építenek, először fából, majd kőből – egyre több hellyel a vendégek számára. A reformkorban a vendégek szórakoztatására nyári színház épül, amelyet 1836-ban a Kisfaludy Sándor alapította kőszínház vált fel. A Horváth-házban 1825. július 26-án rendezik az első Anna-bált a tulajdonos lánya tiszteletére. Füredről indult el az első balatoni gőzhajó 1846-ban, s hajógyárat is alapítottak itt.

A füredi fürdőélet a kiegyezés után még élénkebb lett, rendezték a tópartot, sétányt alakítottak ki, villák sorát emelték, elkezdődött a kórház építése is. Sok híresség – írók, költők, közéleti személyiségek – töltötte itt a nyarakat. Jókai Mór itt írta Az arany ember című regényét, háza ma emlékmúzeum.

1884-ben itt alakult meg az első magyar vitorlásegyesület, a Stefánia Yacht Club.

Az indiai költő, Rabindranath Tagore 1926. november 1-jén érkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. Hamarosan hagyománnyá vált a faültetés és így alakultak ki újabb part menti sétányok.

A város műemlékei jellegzetes fürdőhelyi épületek: a klasszicista Kerek-templom (1841–1846), Jókai Mór, Blaha Lujza nyaralója, az ivócsarnokok, a kilátó.


Szerelmey Miklós Balaton albuma

Szerelmey Miklós Balaton albuma egyik legismertebb kiadványa, saját látképeivel és a Balaton térképével illusztrálta azt. Nemcsak a rajzokat készítette maga, de litográfiai intézetében ő maga nyomtatta őket. Ugyancsak saját kőrajz illusztrációival ő adta ki az első magyar nyelvű politikai élclapot, a Lauka Gusztáv szerkesztésében megjelent Charivarit.
Legismertebb műve, a tájképeivel illusztrált Balaton album (Pest, 1848) jelentős mértékben hozzájárult a Balaton megismertetéséhez, megkedveltetéséhez, a fürdőhelyek nagyobb látogatottságához.

Szerelmey a forradalom és szabadságharc idején a Hadügyminisztérium táborkari osztályán a litográfiai műhely vezetője, és a komáromi katonai nyomda igazgatója volt. 1849-ben Londonba ment, ahol nyomdát alapított, több albumot is kiadott a magyar forradalom és szabadságharc népszerűsítésére. Az ő találmánya volt az a kőkonzerváló anyag, amellyel London nevezetes épületeinek védelmét sikerült megoldani.
Basics Beatrix