2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A frankfurti születésű Prestel a müncheni Akadémián fejezte be tanulmányait, majd Bécsben, Magyarországon és Stuttgartban működött. Ismert korai munkái közé tartoznak a két első pesti lófuttatásról készült nagyméretű grafikák a húszas évek végéről.
Johann Gottlieb Erdmann Prestel (1804–1885): Sándor Móric megelőzi fogatával a gőzhajót, 1850 körül\r\n

Gyakran festett vadászjeleneteket

Az ötvenes években végleg Bécsben telepedett le. Elsősorban tájképeket, vadászjeleneteket festett, utóbbiakat gyakran sokszorosították és albumokban kiadták. Udvari festőként I. Ferenc József társaságában vett részt a császári vadászatokon és azokat rendszeresen meg is örökítette egészen 1861-ig, Mainzba történő távozásáig. 


A lótenyésztéstől az elmegyógyintézetig

Sándor Móric gróffal (1805-1878), a híres lovassal és gazdag földbirtokossal még az 1830-as években ismerkedett meg. Sándor Móric, császári és királyi kamarás, a Sándor család grófi ágának utolsó férfi leszármazottja. A kortársak vélekedése szerint viselkedése igencsak eltért a megszokottól, számos anekdota született kalandjairól, amelyeknek ő és lovai voltak a főszereplői. Többször járt Angliában is, a lótenyésztés és lovak iránti érdeklődése okán. Élete utolsó éveit a döblingi elmegyógyintézetben töltötte.

Prestel nemcsak megörökítőjévé, hanem olykor részesévé is vált a gróf merész lovasbravúrjainak, így például annak az eseménynek, amikor a Duna jegén együtt kocsikáztak Halászinál. Sándor Móric és Andrássy Manó gróf szerzői voltak a „Hazai vadászatok és sport Magyarországon” című kötetnek. A gróf lovasbravúrjairól egy 150 nyomat-illusztrációt tartalmazó album jelent meg Mainzban 1868-ban. Az album eredeti, Prestel által készített vízfestményeit több közgyűjtemény őrzi. 


Az Esterházyak ozorai vadászatai

1870-ben az Esterházyak ozorai vadászatairól jelent meg színes litográfiákat tartalmazó albuma, az események és résztvevők részletes leírásával. Prestel a herceg Esterházy család 1824-29 között Ozorán rendezett vadászatait örökítette meg, a szerző gróf Festetics Leó volt. Az album a Nemzeti Múzeumban található, egyes lapjai pedig más magyarországi múzeumok gyűjteményeiben. A Nemzeti Múzeumban őrzött, jelenleg a Sándor palotában látható négy darab kisméretű festmény e műfajban egyedülálló emléke Sándor Móric híres és közismert merészségének, s a művész munkásságában is példa nélküli.

Szintén négy alkotását őrzi a bécsi Kunsthistorisches Museum, ezeken I. Ferenc József és Erzsébet császárné fogatát, illetve a császári fogatot örökíti meg különböző bécsi helyszíneken.
Basics Beatrix