Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.26. - 2024.04.26.
Tiszadada
2024.04.26. - 2024.04.26.
Nagybereg
2024.04.26. - 2024.04.27.
Táp
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.26. - 2024.06.26.
Szombathely
2024.04.26. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.25. - 2024.04.25.
Budapest
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.24. - 2024.04.24.
Érd
2024.04.23. - 2024.04.23.
Szombathely
2024.04.23. - 2024.04.23.
Érd
2024.04.20. - 2024.04.20.
Szeged
2024.04.20. - 2024.04.20.
Eger
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.16. - 2024.04.16.
Érd
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2017.04.04. - 2017.05.14.
gasztronómia, időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
1000 HUF
/ fő
Belépő diákoknak
500 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
500 HUF
/ fő
Belépő családoknak
(2 felnőtt + 1 gyermek)
2000 HUF
/ család
Belépő Budapest Kártyával
640 HUF
/ fő
Tárlatvezetés magyar nyelven
2000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
3000 HUF
Ha van igazi magyar sikertörténet, akkor a Lajos Mari–Hemző Károly szerzőpárosé az. Fél tucatnál több nyelven és négymillió példányban keltek el eddig a szakácskönyveik. Ami praktikus, az szép is lehet, ezt már több nemzedék megtanulta a 33, 66 és 99 jegyében született kötetekből 1982 óta.
Gasztro Hemző
Az eredetileg olasz szakos bölcsész Lajos Mari és a sportfotósként, riporterként, majd képszerkesztőként komoly tekintélynek számító Hemző Károly részben véletlenül, részben kényszerből vetődött a kulináris piacra. Akkoriban már a magánéletben is társak voltak, és a feladataikat is mindig megosztották egymással. A Magyar Szemle című folyóiratnál dolgozó Hemzőnek a 80-as években nemcsak riporteri, hanem másféle fényképezési megbízásai is voltak. De ez egyáltalán nem esett nehezére. Hemzőt azért is csodálták a kollégái, mert mindent tudott a fényképezésből. És ha nem, hát megtanulta három nap alatt. Már a kezdetekben divatfotókat, utcai zsánereket, portrékat és riportképeket is készített, s később is mindent fényképezett a tájképtől a csendéleten át a reklámig.

Így esett, hogy reklám-naptárat kellett fényképeznie egy neves konzervgyár számára. Ám bárhogyan is rendezgette a ronda dobozokat, a konzervek sehogyan sem mutattak jól mint dekoratív falinaptár-látványok. A feleség vállalkozott rá, hogy megfőzi a dobozokban rejtőző ételeket, persze a maga igényes és ínycsiklandó módján. Fel is tálalta a képekhez gusztusosan, így a konzervek csak a kép hátterében húzódtak meg szerényen, a lényeg a szép ételfotó lett. A siker átütő volt, és valami újat indított el Lajos Mari és Hemző Károly életében – meg a hazai gasztronómiában és fotográfiában is.

A gasztrofotó Hemző számára egyszerre volt kötelező feladat és szakmai lehetőség. S ahogy az már lenni szokott nála: ebben is a legjobb lett. Ő egész életében tudatosan tervezett előre, hiszen ifjúkori súlyos betegsége, a tüdőbaj miatt fizikai adottságaival okosan kellett gazdálkodnia. Ezért váltott a riportfotó gyilkosabb tempójából a nyugodtabbra, a folytonos képkészítésből a szerkesztésbe, majd az otthoni műterem csöndesebb, nyugodtabb, de élethosszig tartó megbízásokat és sikert garantáló világába.

Ha csak ennyit mondhatnánk el e közös munka évtizedeiről, ez sem volna kevés. Ám Hemző a kötelező feladatok mellett mindig fotografált csak úgy magának is. Az ételfotózással is így esett. Az előkészületek szüneteiben sorra születtek az apró valőröket, különös hangulatokat, formákat megragadó autonóm képei. A konyha másképp munkacímmel önálló mappába gyűjtögette ezeket a fotókat. Nagyritkán megmutatott belőlük egyet-kettőt még a 90-es években tárlatokon is. Azután a 2015-ös életmű-kiállításán már komolyabb ízelítő került a falra a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ám a művészi és groteszk ételcsendéleteket, a művészi ételfotókat, Hemző munkásságának eddig kevéssé ismert darabjait csak most először láthatja a nagyközönség önálló kiállításon.

Hemző Károly 50-es években kezdődött nagyszerű fotográfusi pályájának íve így érhet el a 21. század elejéig gazdag életműve eddig szunnyadó részének megismertetésével.

Szarka Klára