2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
fa- és csontfaragás, hír, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A lőportartó két- vagy sok esetben háromágú szarvasagancsdarabból kialakított, puskapor tárolására szolgáló edényke, melynek két alsó nyílását fa- vagy csontlappal fenekelték be.
Szaru lőportartó, XIX. század eleje
Fedelén aprócska retesszel zárható adagolónyílást hagytak, amelyen keresztül a puskaport a fegyver csövébe juttatták. Simára csiszolt felületébe bicskaheggyel karcolták be a díszítményeket, majd a karcolatokat kimélyítették, kitisztították, végül zsíros korommal vagy kalapzsírral dörzsölték be. A porszarut rendszerint tartószíjjal akasztották az övre.

A lőportartó szaruk gyakori központi díszítőmotívuma a geometrikus jellegű, körzővel szerkesztett rozetta. Az itt látható darab központi ornamense is egy hatszirmú virágból szerkesztett, szépen formált köröcskékkel és stilizált emberalakokkal kontúrozott rozetta. A szaru két ágán kettős tulipánábrázolás, a felső tulipánok fölött pedig pöttyökkel körvonalazott, erőteljesen középpontozott kettős körök láthatók. A peremeken egymásba kapcsolt háromszögekből álló, stilizált emberalakokra emlékeztető sordísz, alattuk pedig rombuszokból és háromszögekből álló díszítősor fut végig. Az ornamensek kialakítása rovátkolt technikával történt.


Dám László


Szaru lőportartó
Gyűjtés helye, éve: Gáva, 1955
Készítés ideje: kb. XIX. század eleje
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 55.5.1.
Méret: 11,6 x 8 x 4,4 cm