2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
211 darab I. világháborús katonai sapkajelvényt, fegyvernemi jelzéseket, ezredszámokat, egyéb, az egyenruhákhoz tartozó, feltűzhető ruhakiegészítőket tartalmazó „jelvénykép” - Pertikovits László országosan ismert gyűjteményből.
Jelvényekből kirakott országcímer
A jelvények fekete bársony alapon barna és piros selyemből kivágott koronás országcímerre vannak feltűzve. A címer köré, szintén jelvényekből készült a koszorú is. A „jelvénykép” két kiemelkedő, különleges darabja a Székely Hadosztály és az Ostenburg-különítmény sapkajelvénye.


Az 1960-as évek végén az akkori megyei múzeumigazgató, Németh Péter szorosabb ismeretségbe került a nyíregyházi születésű, de akkor már Szerencsen lakó orvos-fogorvos, Petrikovits Lászlóval, akinek országosan ismert képeslap-, bélyeg-, érem-, jelvény-, és egyéb gyűjteménye volt.

Pertikovits László nevét sikeres orvosi munkája ellenére gyűjtési elhivatottsága tette ismertté. Fiatal gyermekkora óta elfogadott volt a családban a múlt tárgyai iránti ragaszkodása. A vitrinekben elhelyezett levelekből, okiratokból, csigákból, kagylókból, régészeti leletekből, népművészeti tárgyakból már 10 éves korában kiállítást szervezett a rokonok, ismerősök számára. Annak ellenére, hogy pályája nem ezen az úton haladt tovább, a muzeológia iránti elkötelezettségéről sosem mondott le.

Gyűjteményéből az I. világháborúra, az őszirózsás forradalom és a tanácsköztársaság főleg nyíregyházi eseményeire, illetve az 1920-as évek elejére vonatkozó aprónyomtatványokat (melyeket még fiatal korában gyűjtött szinte „első kézből") - Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár megyei, sőt az egykori Kárpátalja, illetve a Partium településeit ábrázoló képes levelezőlapokat, illetve mintegy 800 darabos, főleg I. világháborús sapkajelvényeket - sikerült akkoriban tőle megvásárolni. 


Bene János


Jelvényekből kirakott országcímer
Gyűjtés helye, éve: Szerencs, 1968–1969
Kor: 1920-as évek eleje
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum helytörténeti gyűjteménye, ltsz. 76.10.1.
Méret: 69 x 56,5 cm