2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, mesterségek, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A mézes tésztából készült nyalka huszárok, paripák, kardok, babák, szívek, tányérok és még sok más mézeskalács a vásárok, búcsúk kedvelt ajándékai voltak.
Faragott mézeskalácsforma
Debrecenben és a környező mézeskalácsos központokban, így Nyíregyházán is formának nevezték azokat a két-háromujjnyi vastag, vésett díszítésű fatáblákat, amelyekben a jellegzetes mézeskalácsos tésztákat megformázták. Az ország más részein az ütőfa elnevezés volt használatos. A formákat leginkább körte- és diófából faragták maguk a mézeskalácsos mesterek vagy segédeik. A formakészítő neve többnyire ismeretlen maradt, de olykor előfordult, hogy a nevét vagy annak kezdőbetűit bevéste a táblába. A tiszántúli formák a magyar életből vették témáikat; legkedveltebbek a lovas huszár, a magyar ruhás férfi és nő, a baba, a ló, a kard és pisztoly voltak.

Az egyik leggazdagabb és legzsúfoltabb díszítésű mézeskalács a baba volt. A pólyás babát a kor szokásainak megfelelően négyszögletes pólyában, keresztben többször körülkötött szalaggal ábrázolták. A pólya és a szalagok díszesen faragottak, az egész felület növényi ornamentikával díszített. A gyermeknek csak az arca látszik, amely inkább mondható felnőttesnek és öregesnek, mint gyermekarcnak. Fején díszes főkötő, álla alatt megkötött masnival.


Szabó Sarolta


Mézeskalácsforma

Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1919
Készítés ideje: XIX. század
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 55.897.161.
Méret: 20,7 x 7,4 x 4,6 cm