2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
biológia, Helytörténet, hír, II. Világháború, katasztrófavédelem, ökológia, polgári védelem, természetvédelem, környezetvédelem, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 1884-ben alapított Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik legeredményesebb éve az 1905-ös volt. Az augusztusban Szegeden rendezett XVI. kongresszuson és versenyen fényes diadalt arattak. A négykerekű billenő fecskendő szerelésében nyújtott teljesítményéért a zsűri a Nyíregyházi ÖTE-nek ítélte az I. díjat, Szeged város díját, egy dúsan ezüstözött bronz Szent Flórián szobrot.
Szent Flórián szobra
Az eredményhirdetésen azután az is kiderült, hogy az összes versenyszámban elért legsikeresebb eredmény, a szabályszerű munkásság és a kiváló ügyességért az Országos Tűzoltó Szövetség nagydíját is a Nyíregyházi ÖTE nyerte el, s ezzel egyszeriben az ország első egyesületei közé verekedte fel magát.

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje. Római katonai ruhában, fején sisakkal, lábán saruval, bal kezében zászlót tartva, a jobb kezében tartott csöbörből vizet önt egy égő templomra. A szent katonaköpenye ezüstözött vörösréz lemezből domborított. A szobor talpára erősített (ma már nagyon gyengén olvasható) ezüstözött vörösréz lemezre az alábbi feliratot vésték: „Szeged város díja a szegedi országos tűzoltói versenyeken, 1905. VIII. 14.”

1944 őszén felsőbb parancsra a tűzoltók is elhagyták a várost a felszerelésekkel együtt. Hosszú és kalandos úton jutottak el Győr, majd Mosonmagyaróvár térségébe, s végül Linz mellett, Berg község erdejében, egy menekülttáborban kötöttek ki. A tábor egy hegyoldalon feküdt, ahol a fákat kivágták, a lakóépületek földbe ásott „veremlakások” voltak. Az ereklyéket tartalmazó faládát 1945. március elején a tűzoltók a tábor egyik szemetesgödrében ásták el. Hosszabb kutatás után 1986. június 25-én sikerült megtalálni, majd hazahozni a ládát a tűzoltókincsekkel együtt.


Bene János


Szent Flórián szobor
Gyűjtés helye, éve: Berg (Ausztria), 1986
Kor: 1905
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum helytörténeti gyűjteménye, ltsz. 86.23.8.
Méret: 53 x 15 x 13,5 cm, 935 dkg