2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Hetedhét Játékmúzeum - Székesfehérvár
 A "csecsemő-osztály"
Cím: 8000, Székesfehérvár Oskola u. 2-4., Hiemer-ház
Telefonszám: (22) 202-601
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.03.26.
Hetedhét Játékmúzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Vajon milyen társasjátékok sorakozhattak egy múlt századi gyerekszoba polcán? E heti sorozatunkból kiderül, melyek voltak a legnépszerűbb táblás játékok a századfordulón és a 20. század első évtizedeiben. Bemutatott játékaink ismerősek lehetnek, hiszen mai megfelelőjük a mi polcainkon is megtalálhatóak. Keressék most elő ezeket, teljenek közös játékkal az otthon töltött napok!
Lóverseny - Társasjáték az 1930-as évekből
„Eddig nem így játszottuk!” – fakadt ki Olivér. Ma délután Zsuzska és ő „Lóverseny” játékot játszottak a szőnyegen. A játékszabályt persze már rég elkeverték, most meg nem bírtak megegyezni. Zsuzska lova nyerésre állt, nem hagyta magát: „Igenis visszalépsz 4 mezőt! Most már ez a szabály!” „De az előbb te is leütöttél egy akadályt…! ” Szerencsére épp megjelent az ajtóban Fruska, aki szétválasztotta a civakodókat. Megegyeztek, hogy senkinek nem kell hátralépnie, a közösen hozott szabályt pedig nyomban le is írták. A következő játékban Fruska fogadott is – Olivér lovára.

A színes, K. Sávely Dezső által litografált játéktábla az 1930-as évekből származik. Az ovális pályán a dobókocka számai szerint versenyeznek a játékosok, az nyer, aki először ér a célba. A jelölt akadályok figyelmen kívül is hagyhatók, egy másik szabály szerint viszont az akadályok hátráltathatják a lovasokat. Sőt, kétszer ugyanarra az akadályra lépve, a lovas elölről kezdi a futamot. Nem árt az elején tisztázni, melyik szabály szerint játszunk, hogy elkerüljük a vitás helyzeteket. :)

(Forrás: Haider Edit (2017): A Moskovszky-gyűjtemény társasjátékai. Lépegető játékok. In: Játék és tudomány a Hetedhét Játékmúzeumban. Válogatás a Moskovszky Éva emlékére rendezett konferenciák előadásaiból 2012-2016, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, 124-125.)