2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2010.12.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kováts József, a kádári megtorlás egyetlen szegedi áldozata: a dél-alföldi városban egyedül őt végezték ki az 56-os forradalomban játszott szerepéért. A történelem kegyetlen és egyben különös fintora, hogy a kivégzett hős földi maradványai nincsenek meg, Kováts Józsefnek nincs sírhelye. A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum élére állt annak a kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy kiderüljön, hová lett a forradalmár holtteste.


Eltűnt...

Kováts József haláláról szinte semmit nem tudnak a történészek. Annyi bizonyos, 1958. október 6-án végezték ki. A történeti legendáriumban olyan elemek is felbukkannak, miszerint a holttestet tudományos célzattal az anatómiai intézetnek adták át, hogy gyakorlatozzanak rajta a jövő orvosai.

Lesz még szőlő, s lágy kenyér...

1956 októberében Kováts Józsefet bízta meg a Forradalmi Tanács a fegyveres erők felügyeletével; e pozíció miatt kellett meghalnia. A kivégzés előtt az utolsó kívánsága az volt, hogy hozzanak neki szőlőt és friss kenyeret, mondván "lesz még szőlő, s lágy kenyér", de a büntetés-végrehajtás emberei csak zsömlét találtak a városban... Még a végakaratát sem sikerült tökéletesen teljesíteni.

A rendszerváltás környékén volt már egy feltárási kísérlet a szegedi rabtemetőben, de nem járt sikerrel: nem találták meg Kováts József földi maradványait.

Levél a közigazgatási és igazságügyi miniszternek: alapos vizsgálatot kérnek a múzeumigazgatók.

Kunstár Csaba újságíró kezdeményezésére dr. Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum és Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a napokban közös levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek. A levélírók arra kérték a minisztert, hogy rendeljen el egy alapos vizsgálatot a büntetés-végrehajtás, illetve az igazságügyi minisztérium irattáraiban.

"Túl nagy a csönd Kováts József körül, hiszen azt sem tudjuk miért kellett így bűnhődnie ennek az életvidám fiatalembernek. Szegeden az ÁVH-s tiszteknek a hajuk szála sem görbült, mégis a kommunista hatalom a legszigorúbb büntetéssel sújtotta Kováts Józsefet" - fogalmaznak a levélírók.

A DNS-vizsgálat sem akadály...

Kováts József húga napjainkban is jó egészségnek örvend, az idős asszony bátyja földi maradványainak azonosítása érdekében vállalja a DNS-vizsgálatot is.

Medgyesi Konstantin