2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2015.07.22.
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató Afrika-kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Varga András, a tárlat kurátora szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás első felében állatpreparátumokat, trófeákat mutatnak be a közönségnek, akik a földrészt bejáró magyar utazók és vadászok életrajzával is megismerkedhetnek július végétől.

Az kiállítás második, augusztus elején nyíló részére belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek – közölte a muzeológus.

A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej lesz, melyet már az egyik terem falára is erősítettek a múzeum munkatársai.

A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszákra és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú makira vagy más néven kattára hívta föl a figyelmet a szakember.

A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg.

A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

(MTI)