2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2023.06.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nagy lendülettel dolgoznak a kínai és magyar szakemberek a szegedi ókori Kína-kiállítás építésén. A Kínából érkezett kurírok segítségével a műtárgyakat kicsomagolták és nagy gonddal helyezik el a vitrinekben. Az elsők között került be vitrinjébe a szenzációs uralkodói halotti jádepáncél.
Jádepáncél
Pénteken megérkezett az ókori kínai kollekció Sanghajból: a ládákat néhány napi akklimatizálódás után nyitották fel a kínai szakemberek, akik a tárgyak felelősei, szakértői. A tárgyakat kicsomagolták, ellenőrizték, jelenleg nagy lendülettel zajlik az elhelyezésük a vitrinekben. A munka komoly odafigyelést kíván, hiszen többezer éves műtárgyakról van szó.

A kollekció kiemelt darabját, a szenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncélt helyezték el az elsők között a számára kialakított vitrinbe. A Han-dinasztia császárai ugyanis a régészeti leletek alapján jádepáncélban temetkeztek. Jádetárgyakat helyeztek a test kilenc nyílásába is (fülek, orr, száj, szemek, hüvely, végbél), hogy megakadályozzák a lélek távozását a testből. Nagy hangsúlyt helyeztek a fizikai test megőrzésére, hitték, hogy a kilenc testnyílásba helyezett jáde vagy arany örökre megőrzi a testet, így ezeknek a jádetárgyaknak igen nagy jelentősége volt a Han-kor temetkezéseinél.

A kiállítás az ókori Kína-tárlat második egysége egészen az év végéig látható lesz.