2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jól halad az ókori Kína-kiállítás építése Szegeden. A tárlat termein nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: zajlik az agyagkatonák rendezése, végső helyükre helyezése. A kiállításon szereplő egyik katonát pedig színesben is láthatják majd az érdeklődők: a tárgyat restaurátor szakember festi át az eredeti színekre. A kiállítás első része május 26-án fogja megnyitni kapuit a Móra Ferenc Múzeumban.
Kínai agyagkatonák
Nagy erőkkel dolgoznak a Móra Ferenc Múzeum munkatársai az ókori Kínát bemutató kiállítás első részének építésén: folyamatban van az agyagkatonák elhelyezése a kiállítóterekben. A kiállításon egy igazi különlegesség is látható lesz, ugyanis az egyik replika katonát a múzeum restaurátor szakembere eredeti színekre festi át.

A manapság szürkésbarna, agyagszínű szobrok ugyanis eredetileg csodás színekben pompáztak. A szobrok elkészítése a következők szerint zajlott: egy futószalagszerű rendszerben kialakították az üreges törzset, a lábakat, a karokat. A szárítást, majd égetést követően nedves agyag segítségével állították össze a szobrokat. A fejeket külön készítették el erre szakosodott szobrásziparosok, vékony agyagrétegből egyedire alakítva az arcokat. Ezeket ugyancsak a kiégetésüket követően illesztették a szobrok testéhez. A végső fázisban pedig különböző színekkel festették le a szobrokat, külön az arcokat, kezeket, külön a haj vagy a viselet elemeit.

Napjainkban ezeket a csodálatos, élénkszínű festéseket azonban már nem látni a katonákon, mert amint oxigénnel érintkeztek, a festékpigmentek egyszerűen leperegtek róluk. Ezért tűzte ki célul a Móra Ferenc Múzeum, hogy megmutassa, hogyan is nézhettek ki többezer évvel ezelőtt a katonák: különböző minták alapján festi le az egyik replika katona szobrot a múzeum restaurátor szakembere.

Az ókori Kína-kiállítás két részből fog állni: az első, agyagkatonákat bemutató egységet május 26-án, pénteken nyitják meg. A második egység, mely a sanghaji múzeumból érkező műkincseket mutatja be, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján tárja ki kapuit.


Hegedűs Anita