2023.06.02.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Védett Üzleteink Program

2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.06.04.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2015. június 2-án került bemutatásra dr. Hantz Péter tudományos kutató, dr. Pozsony Ferenc egyetemi tanár, az MTA külső tagja, valamint dr. Füreder Balázs főiskolai docens: Kürtőskalács című gasztronómiai kötete.

A kürtőskalács egy székelyföldi különlegesség, amelyet világszerte megkedveltek: napjainkban már nemcsak a magyar nyelvterületen ismert, hanem Európa egyik gasztronómiai jelképeként tartják számon. A kürtőskalács székely-magyar nemzeti érték, egy igazi „hungarikum”, ezen belül: „siculicum”.

A kürtőskalács azon étkek egyike, amelynek nevét nem érdemes más nyelvekre lefordítani, mert elveszíti a varázsát. A kürtőskalács a világ minden táján kürtőskalács.

Székelyföldön a kürtőskalács ünnepet jelent.

Nem kell sokat kutatni a receptje után, hiszen mindenkinek van saját kedvenc kürtőskalácsa a nagymama vagy éppen valamelyik szomszéd receptje szerint. A friss, forró kürtőskalácsról az örömteli percek jutnak eszünkbe, amelyeket egy családi esemény, egy vásár vagy éppen egy faluközösség ünnepe jelent.

A kürtőskalács készítése számunkra már-már külön tudományág. Gondoljanak csak arra, hogy milyen arcot vág egy székely, amikor Budapesten, Berlinben vagy Londonban felfedezi, hogy sajtos vagy fűszeres dorongsüteménye-
ket kürtőskalácsnak neveznek.

A székelyek a kürtőst olyan ünnepi csemegének tekintik, amely minden nemes alkalomra kijár. A kürtős számunkra nem a múlt, hanem ízletes falat a jelenből.

Ez a kiadvány azért jött létre, hogy a kürtős szerepét a jövőben is erőssé tegyük.

Nem maradt más hátra, mint hogy jó étvágyat kívánjak mindazoknak, akik szívesen fogyasztják Székelyföld egyik kedvenc finomságát!

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke
Olvasnivaló