2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2012.09.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A Múzeumok (emlékezés + kreativitás) = társadalmi változás képlettel nevezte meg a jövő évi Múzeumi Világnap központi témáját és hitvallását a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, rövidebb nevén az ICOM. A nemzetközi szervezet a 2013. május 18-án megrendezésre kerülő világnap rendhagyó üzenetével a nemzetek gazdag kulturális örökségét, a történelmi értékek védelmét, valamint a találékonyságot, innovációt és vitalitást ünnepli. Meggyőződésük, hogy a múzeumi szektor ereje a kreatív innovációban és az életrevalóságban rejlik, mellyel az intézmények sikerrel biztosíthatják helyüket a jövő társadalmában.

 

Emlékek őrzése kreatív módon - ez a jövő múzeumainak küldetése.

 

A múzeumok megújulásának kulcsa a hagyományőrzés tradicionális küldetésének társítása a kreativitással. A látogatószám növelése a fejlődés természetes velejárója, melyet korunk múzeumai komoly elhatározásként tűznek ki maguk elé azzal a szent meggyőződéssel, hogy jelenlétük és tevékenységük építő módon hat a társadalomra - fogalmazta meg a küldetés lényegét az ICOM ügyvezető igazgatója, Julien Anfruns.

 

Az emlékezés egyébként nem véletlenül lett a hitvallás egyik kulcsszava, hiszen a Múzeumi Világnap 2013-ban szorosan összekapcsolódik az UNESCO Memory of the World - A világ emlékezete programjával. Az írott emlékek megmentését és az unikális dokumentumok digitalizációját támogató nemzetközi projekt jövőre ünnepli 20. jubileumi évfordulóját.

 

Az idei Múzeumi Világnap részvételi rekordot döntött.

 

Az 1946-ban alapított ICOM egy non-profit szervezet, mely a múzeumok és a múzeumi szakma fejlesztéséért és a kulturális örökség megőrzéséért dolgozik szerte a világon. Összefogja egyes tudományágakban és a különböző szakterületen tevékenykedő múzeumi szakembereket, és elkötelezetten támogatja az országok közti szakmai együttműködést.

 

A nemzetközi szervezetnek 171 tagországban jelenleg 20 000 tagja van. Az ICOM közvetlenül a tagdíjakból, valamint különböző kormányzati és egyéb testületek támogatásából tartja fenn magát. A szervezet hivatalos kapcsolatban áll az UNESCO-val - a múzeumokra vonatkozó program végrehajtó szerveként működik -, emellett konzultatív státusza van az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsában.

A nemzetközi Múzeumi Világnap megünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának XI. konferenciáján, az 1977 májusában megrendezett moszkvai találkozón határozták el, és 1978. május 18-án tartották meg először.

 

Érdekes adalék, hogy 2012-ben a világnap részvételi rekordot döntött - összesen 129 ország mintegy 32 ezer múzeuma csatlakozott a nemzetközi megmozduláshoz különféle ünnepnapi programok megrendezésével.