2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2011.05.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A hétvégén a szegedi Dómban rendezik meg a világhírű Giorgio Vasari által festett Angyali üdvözlet című tondó "névadó" ünnepségét. A jövőben a szakmai és a szélesebb közvélemény a Szegedi Angyali Üdvözletként emlegetheti a felbecsülhetetlen értékű műkincset.


A Móra Ferenc Múzeum dísztermében őrzött alkotást május 19-én (csütörtökön) 13 órakor dr. Zakar Péter történész, a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökének jelenlétében veszik le a falról és csomagolják be. A szakembereknek tekintettel kell lenniük a szigorú műtárgyvédelmi előírásokra is.

A szállításra másnap, május 20-án (pénteken) 8.45-kor kerül sor. A milliárdos értékű művet a közgyűjtemény díszterméből rendőri biztosítás mellett viszik át a múzeumtól néhány száz méterre lévő Fogadalmi Templomba.

A Dómba 9 óra körül érkezik a tondó. Ekkor azonban még nem csomagolható ki az Angyali üdvözlet, mert a festménynek az új helyen akklimatizálódnia kell. A kicsomagolás néhány órával később, 13 órakor történik meg.

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő Angyali üdvözlet táblakép a második magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őrzött Vasari-mű. Louis A. Waldman művészettörténész professzor, a világhírű Leonardo-kutató vizsgálatai szerint az Angyali üdvözlet kompozíciója egyértelműen Vasaritól származik. Az elmúlt évek kutatásai arra is fényt derítettek, hogy a festményt a XVI. században regnáló V. Pius pápa rendelhette meg Vasaritól.


A Szegedi Angyali Üdvözlet május 21-én (szombaton) és május 22-én (vasárnap) a Dómban tekinthető meg. A városnapi ünnepségek után kerül majd vissza a műremek a Móra Ferenc Múzeum dísztermébe.

Május 21-én, szombaton 18 órakor a Dóm téren zajlik le a hivatalos névadási ceremónia, melyre szintén várjuk a sajtó munkatársait.

Medgyesi Konstantin