2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.13.
Bécs Város Külképviseleti Irodája
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A bécsi Albertina folyamatosan azon dolgozik, hogy a látogatók speciális igényeihez igazítsa kulturális kínálatát. Mostantól demenciával élőknek is szerveznek tárlatvezetéseket, ahol a résztvevők megélhetik a műalkotásokat.
Már demenciával élőknek is kínál tárlatvezetést a bécsi Albertina
„A művészetnek inkluzívnak és lehetőleg minél több ember számára könnyen hozzáférhetőnek kell lennie” – magyarázza Klaus Albrecht Schröder vezérigazgató annak kapcsán, hogy a bécsi Albertina mostantól demenciával élőknek is kínál tárlatvezetéseket. Az egyórás programot enyhe vagy közepesen súlyos demenciával élőknek szánják és úgy alakították ki, hogy ne terheljék túl a résztvevőket, és lehetőségük legyen a maguk módján, emocionálisan megélni a műalkotásokat.

Az első ilyen tárlatvezetés 2024. február 20-án lesz és a gyűjtemény alapítója, Albert Kázmér szász-tescheni herceg 18. századi világába kalauzolja el a résztvevőket. A következő program igazi tavaszi érzéseket ébreszt – virágillattal és madárcsicsergéssel – , hiszen Claude Monet Kertjéből Pablo Picassohoz a Cote d’Azurra utaznak a tárlatvezetés résztvevői. De elkísérhetik Chagall-t a szerelem városába vagy eltölthetnek egy nyarat a tengernél, Velencétől Isztambulig.

A speciális tárlatvezetésekre online lehet jegyet váltani, a kísérők számára a részvétel ingyenes. A kiállítóház kínál egyébként tárlatvezetést siketeknek és Down-szindrómával élőknek is, valamint online tárlatvezetést vakoknak és gyengénlátóknak.

Bauer Krisztina