2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2024.01.25.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Múzeumi innováció Gyulán

2024.01.22.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban

2024.02.03.
Bécs Város
hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bemutatta 2024-es kiállítási programját a bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum, ahol először rendeznek nagyszabású Rembrandt-kiállítást. A várható óriási érdeklődés miatt már most elkezdték a jegyárusítást.
Rembrandt Harmensz. van Rijn: Önarckép, 1657 körül, Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie
Óriási durranással, nagyszabású Rembrandt-kiállítással búcsúzik a bécsi Szépművészeti Múzeum, a KHM igazgatónője, Sabine Haag, aki tizenhat éve vezeti a neves kiállítóházat. A 2024. október 8-án nyitó Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a 17. századi híres hollandiai festőművésztől és tehetséges tanítványától, Samuel van Hoogstratentől. Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, illetve érkeznek kölcsönbe alkotások például a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból, illetve magángyűjtőktől. A kiállítás középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak, amelyek segítségével mester és tanítványa „virtuális valóságokat” hoztak létre. Mivel a KHM-ben még sosem volt Rembrandt kiállítás, óriási érdeklődésre számítanak és már 2024. február 1-jén elkezdték a jegyárusítást.

A KHM-ben a szezon egyébként 2024. február 13-án kezdődik a „Prunk & Prägung. Die Kaiser und ihre Hofkünstler” című kétrészes kiállítással, amelynek egyik helyszíne a Kunstkammer, a másik pedig a Münzkabinett. A tárlat az udvari művészek szerepét vizsgálja többek között hatvan medál és egyéb műalkotás mentén az 1500-as évektől egészen a Monarchia végéig, 1918-ig.
Március 18-tól lesz látható a „Holbein. Burgkmair. Dürer. Renaissance im Norden” című kiállítás, amely szintén nagy érdeklődésre tart számot. A korai 16. század híres művészeinek több mint 160 festménye, szobra és egyéb alkotásai segítségével a tárlat újra végigveszi, miként szorította ki a gótikát és nyert teret a reneszánsz a Fugger-város, Augsburg művészetében.
Bauer Krisztina