Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.28. - 2024.04.28.
Dunaszentbenedek
2024.04.28. - 2024.04.28.
Edelény
2024.04.28. - 2024.04.28.
Cigánd
2024.04.27. - 2024.04.27.
Fertőhomok
2024.04.27. - 2024.04.27.
Mezőkövesd
2024.04.27. - 2024.04.27.
Gyömrő
2024.04.27. - 2024.04.27.
Szombathely
2024.04.27. - 2024.04.27.
Tiszaújváros
2024.04.27. - 2024.04.28.
Szajk
2024.04.27. - 2024.06.27.
Szombathely
2024.04.26. - 2024.06.26.
Szombathely
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2015.08.15. - 2015.10.01.
biológia, gasztronómia, időszaki kiállítás, növénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nemcsak nézhető, kóstolható is egyben – ez jellemzi majd a kiállítást, ahol fontos információkhoz juthatunk arról, hogy hazai erdeinkben, rétjeinken, mocsarainkban őseink milyen vadnövényeket gyűjtöttek, felhasználva őket étel alapanyagként, fűszerként, italkészítéshez, vagy éppen tartósításhoz. Ma egyre inkább előtérbe kerül elődeink tudása, az ősi filozófia, miszerint „kerüljünk közelebb a természethez”.
Részlet a Természet ízei kiállításból
Az egyre elterjedtebb egészségközpontú táplálkozásmódokat is népszerűsíteni kívánja a kiállítás, mely természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészül a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával.
Tudja, mi volt a böngyöle, a bubojicska, vagy a csunyagyökér? És mi volt a bronzkor burgonyája? A tárlaton megtudhatja, valamint az is kiderül, miből készült régen liszt és ecet, vagy mire szolgált a komlós korpa.

A kiállításban több ehető növény preparátuma, fotója, begyűjtött termése, aszalt, szárított növények, vadgyümölcs befőttek, ecetek, lekvárok és egyéb készítmények, ill. tájékoztató tablók segítségével kaphat a látogató kis betekintést abba, milyen gazdagok erdeink és természetes élőhelyeink ehető növényekben is, nem csak gyógynövényekben. A kiállításban szó van a gyűjtés módjáról, arról is, hogy nem minden faj és nem minden növényi rész ehető, vannak mérgező magok, levelek, van, amikor csak a virág ehető, és az sem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, hogy biztonságosan fogyaszthatóak legyenek.