Eseménynaptár
2024. május
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2024.05.04. - 2024.05.04.
Kápolnásnyék
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.04. - 2024.05.04.
Eger
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.03. - 2024.05.03.
Zalaegerszeg
2024.05.01. - 2024.05.01.
Pécs
2024.04.28. - 2024.04.28.
Dunaszentbenedek
2024.04.28. - 2024.04.28.
Cigánd
2024.04.28. - 2024.04.28.
Edelény
2024.04.27. - 2024.06.27.
Szombathely
2024.04.27. - 2024.06.24.
Budapest
2024.04.26. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szombathely
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.25. - 2024.05.19.
Szentendre
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1036, Budapest Korona tér 1.
Telefonszám: (1) 212-1245
Nyitva tartás: K-V 10-18
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2013.08.01. - 2013.09.15.
gasztronómia, időszaki kiállítás, kereskedelem- és vendéglátóipar-történet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
1000 HUF
/ fő
Belépő diákoknak
500 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
500 HUF
/ fő
Belépő családoknak
(2 felnőtt + 1 gyermek)
2000 HUF
/ család
Belépő Budapest Kártyával
640 HUF
/ fő
Tárlatvezetés magyar nyelven
2000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
3000 HUF

A tortalapát mindennapi tálalóeszköz, s a kor divatja ugyanúgy rányomta a bélyegét, mint bármely más műtárgyra. Az első példányok feltehetőleg akkor jelentek meg, amikor már házhoz szállították a  dísztortákat. A Monarchiában ez az 1832-ben megalkotott Sacher tortához kötődik.

 

Vojtek Éva gyűjteményének darabjai alapanyagaikkal és díszítésükkel is arról árulkodnak, hogy nálunk a századfordulótól váltak a polgári családokban használatos készletek fontos kiegészítő darabjaivá. A barokkos cizelláltságra éppúgy találunk példát, mint a szecessziós motívumokra, vagy a már letisztultabb art deco stílusjegyeire.

 

Szerencsére a cukrászok ma is készítenek finom ünnepi tortákat, amelyeket a háziasszonyok elegánsan osztanak szét a vendégek tányérjain. Ismert mondás: az étkezés koronája a desszert. A koronázási ceremóniát pedig mi tehetné még szebbé, mint egy míves tortalapát?

 

Még egy szeletet? Melyikkel?