2020.05.29.
Jósa András Múzeum

A dekoratív szarmata hölgyek viselete

2020.05.29.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Trendi estélyi és báli viseletek 1864-ből

2020.05.29.
Szépművészeti Múzeum

Császárnénak szánták...

2020.05.29.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Középkori szerelmi gyűrű

2020.05.29.
Déri Múzeum

Nappal sportos, éjjel kacér

Tarisznyás Márton Múzeum - Gyergyószentmiklós
A múzeum épülete
Cím: 535500, Gyergyószentmiklós str. Rákóczi 1. / Rákoczi Ferenc út 1.
Telefonszám: (266) 365-229
Nyitva tartás: V.1-X.15.: K-P 9-17, Szo-V 10-17
X.16-IV.30.: K-P 9-17, Sz-V csak előzetes bejelentkezéssel
állandó kiállítás, gazdaság, ipar, textilipar, történet, viselettörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
250 HUF
Belépő diákoknak
125 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
125 HUF
Tárlatvezetés
1000 HUF
A kiállítás a hagyományos gyergyó-vidéki népviselet XIX. század végi, illetve XX. század eleji értékes darabjait mutatja be. A huszonegy teljes viselet mellett, a megtekinthető a hagyományos házi textilkészítés számos eszköze is, a kender-, len- és gyapjúfeldolgozástól a fonáson át a szövés, illetve a tisztítás mozzanatáig.

A kiállított viselet-együttesek a Gyergyói-medence különböző településeiről, falvaiból származnak, ezek sorrendben: Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Gyergyószentmiklós, Kilyénfalva, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyóalfalu, Vasláb. A teljes viselet-együtteseket kiegészítik azok a különálló, értékes és szép darabok, melyek további településeket képviselnek: Tekerőpatakot, Szárhegyet, Borzontot. Etnikai szempontból négy csoportba osztható a bemutatott viselet-anyag: a székely viselet mellett csángó, román és cigány viseletet is láthatnak vendégeink.

Igyekszünk érzékeltetni azokat a jelentéseket, amelyeket a székely viselet önmagában hordoz: a díszítés/színezés részletei többé-kevésbé megkülönböztető funkcióval bírnak viselőjük társadalmi/gazdasági helyzetének, életkorának függvényében, illetve a származási hely (település), valamint az évszak, avagy a jeles ünnepi időszak szerint. Így például a fiatal leányok rokolyája, öltözete színesebb az idősebb generációkénál; ugyanakkor a böjti időszakban kevésbé hivalkodó színek uralkodnak a női viselet díszítésén.

Továbbá, igyekszünk olyan fényben megvilágítani vidékünk hagyományos viseletét, hogy annak hatására a helyi közönség a saját portáján gyakorta őrzött, de esetenként föl nem becsült, értékelt viselet-elemeket újraértékelje, és a jövőben tárolásukra, megőrzésükre nagyobb gondot fordítson. A kiállítást megelőző tárgygyűjtések alkalmával ugyanis számtalanszor tapasztaltuk, hogy értékes darabok sínylődnek, enyésznek el: az értéktelennek ítélt, a napjaink társadalmi, gazdasági, esztétikai kontextusaitól már régóta elidegenedett viseletet gyakran eltüzelik, megsemmisítik.