2020.03.13.
Szent István Király Múzeum - Országzászlótéri Kiállítóhely

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum és kiállítóhelyei bezárják kapuikat a közönség előtt

2020.06.05.
Szépművészeti Múzeum

Irány az Olympos!

2020.06.05.
Janus Pannonius Múzeum

Füves asszonyok és vadvirágok nyomában

2020.06.04.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Márpedig a harangok nem Rómába mentek...

2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

Fekete Sas Patikamúzeum - Székesfehérvár
A múzeum épülete
Cím: 8000, Székesfehérvár Fő u. 5.
Telefonszám: (22) 315-583
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
18. század, állandó kiállítás, Barokk, gazdaság, patika, századok, szolgáltatás, történelem, újkori művészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
500 HUF
/ fő
Belépő diákoknak
250 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
250 HUF
/ fő
Belépő családoknak
(2 felnőtt + min. 1 gyermek)
1000 HUF
/ család
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven felnőtteknek
(max. 25 fő)
6100 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven felnőtteknek
(26 főtől)
7200 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven diákoknak
(max. 25 fő)
2800 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven diákoknak
(26 főtől)
3500 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven nyugdíjasoknak
(max. 25 fő)
2800 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven nyugdíjasoknak
(26 főtől)
3500 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés idegen nyelven
(max. 25 fő)
8300 HUF
/ csoport
Csoportos tárlatvezetés idegen nyelven
(26 főtől)
9500 HUF
/ csoport
A székesfehérvári Fekete Sas patika barokk berendezését a jezsuita faragóműhely 1758-ban készítette el. Patikájuk azonban már korábban is volt. Vanossi Antal, a székesfehérvári építkezések mecénása 1746-ban írja a házfőnöknek, hogy egy németül, magyarul, szlovénül és latinul jól beszélő patikust küld a városba: Johannes Maschner apothecariust. 1748-ban őt Hill Mátyás váltotta fel, aki a jezsuita rend feloszlatása, 1773 után is megmaradt a patika vezetőjének.

1776-ban a rendházba pálos rendi atyák költöztek, de a patika berendezése még korábban árverezésre került. Walter Ferenc, az első világi tulajdonos ekkor szállíttatta át az utca túlsó oldalára, mai helyére a páratlan szépségű bútorzatot.

A régi, XVIII. századi patikák közül a székesfehérvári Fekete Sas működött legtovább eredeti funkciójában. A modern követelményeknek azonban már egyre kevésbé felelt meg. 1971-ben bezárták, s a két évszázad alatt meglehetősen megrokkant berendezést restaurálták.

A XVII-XVIII. században a magyarországi szerzetesrendek templomaik, rendházaik berendezését többnyire saját asztalos- és faragómestereikkel készíttették el. A jezsuita műhelyben dolgozó, úgynevezett laikus testvérek vezetője Baumgartner Bernát (1701-1773 után) volt 1749-től jó néhány éven át. Az ő nevéhez fűződik az oltárok asztalos- és szobrászmunkáinak tervezése és kivitelezése (1750-1758), padjainak faragása (1760) és a - XVII. században sajnálatos módon elkallódott - ebédlőberendezés elkészítése is (1759), a kolostor udvari szárnyában álló refektórium számára.

Az eredeti berendezéssel nagyjából egykorú a felszerelés egy része, mely szintén megtekinthető a kiállításon. Még a jezsuiták készítették a kiemelkedően szép gyógyszerprést a hozzá tartozó rézmozsárral, s talán az ő idejükből származnak a szépen festett fatégelyek is.

Az egykori barokk táraasztalt - melynek sajnos emléke sem maradt fent - a XIX. század első harmadában cserélték fel a mai, empire stílusú, patkó alakú pulttal. Ma már természetesen ez a darab is elválaszthatatlan része a patika történetének, hiszen ez is másfél száz éve áll már a barokk szekrények között.
Múzeumi órák
6 - 10 éveseknek
Részlet a kiállításból
"Fűben, fában orvosság" címmel múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk a Fekete Sas Patikamúzeum állandó kiállításában iskoláskorú csoportok részére. A rendhagyó múzeumi órákat mind az alsó, mind a felső tagozatosok részére ajánljuk. Az alsósoknak a környezetismerethez, a felsősöknek pedig az egészségtan és a biológia tantárgyhoz nyújtunk jól hasznosítható ismereteket. tovább
6 - 10 éveseknek
A pompázatos bútorzat és a kiállított patikaedények, eszközök megfigyelésével beszélgetünk egészségről, betegségről, gyógyításról, gyógyszerekről és gyógynövényekről. tovább
10 - 18 éveseknek
A középiskolások érdeklődését felkeltve, megismerkedünk a patikusmesterség régi módszereivel. Feladatlap segítségével kutatjuk a patika és a gyógynövények titkait, interaktív módon szerzünk ismereteket. tovább