2020.03.17.
Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum

Bezár a Budapesti Történeti Múzeum

2018.12.17.
Kiscelli Múzeum - Újkori Várostörténeti Gyűjtemény

A Fővárosi Képtár Barátainak Egyesülete közleménye

2016.02.18.
Kiscelli Múzeum - Újkori Várostörténeti Gyűjtemény

Okostelefon-alkalmazással tölthető le a Kiscelli Múzeum online kiállítása

2020.05.29.
Jósa András Múzeum

A dekoratív szarmata hölgyek viselete

2020.05.29.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Trendi estélyi és báli viseletek 1864-ből

2020.05.29.
Szépművészeti Múzeum

Császárnénak szánták...

2020.05.29.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Középkori szerelmi gyűrű

2020.05.29.
Déri Múzeum

Nappal sportos, éjjel kacér

Kiscelli Múzeum - Újkori Várostörténeti Gyűjtemény - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1037, Budapest Kiscelli utca 108.
Telefonszám: (1) 250-0304, (1) 250-0304
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
állandó kiállítás, gazdaság, orvos- és gyógyszerészet-történet, patika, szolgáltatás, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
900 HUF
Belépő diákoknak
450 HUF
Csoportos belépő diákoknak
350 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
450 HUF
Belépő családoknak
1300 HUF
/ család
Fotó
500 HUF
Videó
1500 HUF
A gyógyszertárak ősének a szerzetesrendek által létesített ispotályok féltett gyógynövény-gyűjteményeit tekintjük. Az egyháziak mellett hamarosan megjelentek a polgári alapítású patikák is. Pest-Budán az első apothékák nagyon korán, a XIII-XIV. században létesültek. Ezek leginkább a szatócsboltokhoz hasonlítottak, hiszen a gyógyszereken kívül fűszereket, illatos vizeket, szeszes kivonatokat, pecsétviaszt, festékeket, gyertyákat és cukrozott édességeket is árusítottak.

A török uralom megszűnte (1686) után hamarosan megalakultak az új patikák: Budán a "Városi" és a "Fekete Medve", Pesten a "Szentháromság" patika. Mintegy száz éven át ez a három gyógyszertár elégítette ki a testvérvárosok szükségleteit. A XVIII. sz. végén - a lakosság szaporodása következtében - több új gyógyszertár alakult. Ekkor már elsősorban egészségügyi feladatokat láttak el és munkájukat "fizikusok", azaz tisztiorvosok ellenőrizték. Azóta, hogy a nagyszombati egyetemen 1772-ben megindult a gyógyszerészképzés, ezt a hivatást is egyetemi képesítéshez kötik.

A múzeumunkban látható "Arany Oroszlán" patikát 1794-ben alapította Landerer József. A gyógyszertárat 1845-ben Jármay Gusztáv gyógyszerész vásárolta meg, aki azt ún. homeopata osztállyal bővítette ki. E gyógymód lényege az, hogy a betegségeket a hasonló tüneteket kiváltó orvosságokkal kell gyógyítani, a gyógyszeradagok megfelelő hígításával. Kedveltek voltak a saját készítésű, különböző hígítású anyagokat tartalmazó házipatika-készletek, amelyekből a kiállításon kettőt tekinthetünk meg: egyikük Deák Ferenc tulajdona volt.

A korabeli, hagyományos patikák belső tere több helyiségből állt. A közönség csak a kiszolgáló helyiséget, az officinát láthatta. A táraasztalon (pulton) készítették a gyógyszereket és szolgáltatták ki azokat. Az officinán kívül a patikához műhely, pince és gyógynövény tárolására szolgáló padlás tartozott. A nagy mennyiségű gyógyszereket a laboratóriumban készítették.

Kiállításunkon az "Arany Oroszlán" officináját mutatjuk be. Az egyszerű vonalú, cseresznyefa bútorzat 1830 körül készült, biedermeier stílusban, polcain a fennmaradt edényzetet helyeztük el. A porcelántégelyeket 1820-60 között Bécsben készítették. A legtöbb edényben még megtalálható az eredeti gyógyszer.