2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2023.12.28.
Dobó István Vármúzeum

A falak ereje nem a kőben van...

Dobó István Vármúzeum - Eger
Cím: 3300, Eger Vár 1.
Telefonszám: (36) 312-744
Nyitva tartás: Vár: XI.7-II.28.: H-V 9-18, III.1-XI.6.: H-V 9-22
Kiállítások: XI.7-II.28.: K-V 10-16, III.1-XI.6.: H-V 10-18
2023.12.28.
Dobó István Vármúzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Gárdonyi legjelentősebb, leghíresebb regénye az Egri csillagok, amelyet az Új Nemzeti Alaptanterv is nevesít kötelező olvasmányként. Ugyanakkor a Gárdonyi Emlékmúzeumba látogatók, valamint a múzeumpedagógiai foglalkozásokon résztvevő diákok és pedagógusok körében is nagyon sok a hamis klisé, mítosz az író életművével kapcsolatban, és az Egri csillagok című regény oktatása is komoly kihívást jelent. Szükség van arra, hogy segítséget nyújtsunk a látogatóinknak és a pedagógusoknak abban, hogy helyesen értelmezzék az írói életművet, újragondolják ismereteiket, átlépjék a rutinszerű feldolgozás kereteit. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessék, a múzeumnak új és modern szempontok szerint kell kutatni, értelmezni és megfogalmazni az életmű üzeneteit, meg kell újulni a gyűjtemény és a kiállítás hasznosítása terén.
Kalandos küldetés
Ehhez először tisztázni kellett a regénnyel kapcsolatban számos pontatlanságot, izgalmasabb, változatosabb módszereket, gyakorlatokat kellett kialakítani. Fontos volt továbbá, hogy nyilvánossá tegyük a Dobó István Vármúzeum Gárdonyi-gyűjteményét, a Gárdonyival kapcsolatos ismereteket, hasznossá téve az oktatás, valamint az egyre árnyaltabb és igényesebb látogatói elvárások számára. A projekt erre az útra kívánt rálépni és bemutatni a Nagy Könyvet, Magyarország legolvasottabb regényét.

Gárdonyi Géza kiemelkedő szellemiségű, rendkívüli gondolkodású írónk volt. Műveltségét egész életén át tartó tanulással szerezte meg, írói tehetségét nem pusztán ajándékba kapta, hanem kitartó munkával formálta. Példája annak, hogy tanulással, önműveléssel, gondolkodással, kitartással elérhetőek a nagy célok, rendkívüli munkabírással, odaszánással, türelemmel növelhető az emberben lévő erő a dolgok véghezvitelével. Ez az attitűd különösen a fiatalság számára lehet vonzó, ha azt megfelelő eszközökkel mutatjuk be. A programnak az a legfontosabb célja, hogy Gárdonyiban példát állítsunk, az Egri csillagok című regényt és annak üzeneteit népszerűsítsük, átformáljuk a közvéleményt és az író valódi arcát mutassuk meg. Az Egri csillagok című regénynek köszönhetően az 1552-es diadal a nemzettudat része, és nagyon fontos, hogy megőrizzük ezt a státuszt! Az új szempontú kutatásokkal, majd azok eredményeinek közzétételével modernizálhatjuk a Gárdonyiról kialakult képet, ezáltal biztatva mindenkit arra, hogy forduljon újra a gyermekkorban esetleg kihagyott olvasmány, illetve annak üzenetei felé. A kutatási programmal meg szeretnénk alapozni a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum fennmaradását és sikerét a következő évtizedekre, illetve biztosítani szeretnénk, hogy a regény marketing ereje ne halványodjon, és emelkedjen az Egerbe és az egri várba látogatók száma.

A kutatás eredményei:

Megtörtént az Egri csillagok című regény négy, Gárdonyi Géza életében megjelent szövegváltozatának pontosítása, véglegesítése, exkluzív kiadása. A megjelenő kiadvány hiánypótló, a szövegváltozatok és megjelenések pontosításával, a javítások tipizálásával, a statisztikai elemzésekkel az oktatásban új szempontú regényfeldolgozás válik lehetővé, ezáltal a reál tudományokhoz, számítástechnikához vonzódó gyermekekhez is könnyebben el lehet juttatni az olvasás élményét.

Befejeződött a regény oktatási célú feldolgozása, megjelent a Gárdonyi Géza Emlékház felkészült látogatását elősegítő és a kötelező olvasmány oktatását támogató módszertani kiadvány. A kiadvány melléklete egy Olvasónapló, valamint egy Digitális olvasónapló is. Megvalósult – múzeumi szakemberek, könyvtárosok és pedagógusok közreműködésével – egy pedagógiai, szakmai műhelymunka-sorozat.

Lírai hangvételű ismeretterjesztő kisfilm készült az Egri csillagok című regénnyel kapcsolatos legfontosabb és legérdekesebb információkról.

A film megtekinthető: https://youtu.be/2w05rShxEg0 

A kutatásokkal párhuzamosan új programokkal bővült a Dobó István Vármúzeum kínálata, új múzeumpedagógiai foglalkozások kidolgozása is megtörtént.

A programot a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma támogatta.

Valkóné Révai Renéta