2020.07.03.
Havanna Kiállítóhely és Múzeumi Foglalkoztató

Ideiglenesen bezárt az intézmény

2020.07.03.
Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum ásatása a regéci várban

2020.07.03.
Déri Múzeum

Mit rejt a város szövete?

2020.07.02.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Július 7-től a Capa Központ összes kiállítása látogatható

2020.07.02.
Erkel Ferenc Múzeum

Ismét nyitva a gyulai kiállítóhelyek

2020.07.02.
Hatvany Lajos Múzeum

A zöldhasú takácsok

2020.07.02.
Janus Pannonius Múzeum

A nagy háború - egy hadifogoly naplójából

2020.07.02.
Jósa András Múzeum

Státuszszimbólum - gyerekeknek

Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeum - Budapest
A múzeum főbejárata
Cím: 1116, Budapest Pentele utca 8.
Telefonszám: (1) 208-6635
Nyitva tartás: K, CS 16-18
(Iskolai szünetekben zárva)
állandó kiállítás, bútorművesség, iparművészet, kézművesség, mesterségek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő
100 HUF
Csoportos napijegy
200 HUF
Az 1867. évi kiegyezés után a nekilendülő gazdasági, ipari és kulturális fejlődés nyilvánvalóvá tette, hogy a régebbi idők önszerveződéssel létrejött iparos társulásai már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Az 1884. évi XVII. törvénycikk ezért egyfelől képesítéshez kötötte az ipar gyakorlását, másfelől iparhatóságokat szervezett, elrendelve azt is, hogy minden iparhatóság területén ipartestületet kell kialakítani, az ipartestületeknek pedig minden önálló iparos kötelező érvényű tagja kell, hogy legyen.

Albertfalva iparosai már 1886-ban megalkották a maguk ipartestületét - ugyanabban az évben, amikor Promontor felvette a Budafok nevet. A Budafoki Ipartestület csak két évvel később, 1888-ban kezdte meg működését. Az asztalosipar jelentőségét tükrözi az a korabeli mondás is, miszerint "egy asztalosnak az Európába vezető útja Albertfalván keresztül vezet".

Az 50 éves jubileumát ünneplő Albertfalvai Ipartestületnek már többnyire asztalosok voltak a tagjai. Műhelyeikből főleg ülőbútorok és asztalok kerültek ki az újpesti értékesítő raktárba, ahol garnitúrákká egészítették ki azokat: így mutatták be a "szobaberendezéseket" a vásárlóknak. Az iparművészeti színvonalú bútorok a monarchia országain belül és kívül egyaránt ismertekké váltak, de eljutottak a tengeren túlra is. Így készült el egy karosszék és két zsámoly a mindenkori amerikai elnök szobájába; a második ma a múzeumban látható.

Különleges mestermunkának számít az Albertfalvi Asztalos Céh ládája is, amelyet 1852-ben készítettek Strobl József műhelyében. Az ipari kiállításokon szerzett díjak és elismerések méltán öregbítették alkotóik hírnevét.

Az egyik ilyen asztalos-dinasztia képviselője volt Mahunka Alajos, aki az 1886-ban megalapított ipartestületnek elsőként lett az elnöke. A család későbbi leszármazottjáról, Mahunka Imre bútorgyárosról - a község jótékony patrónusáról - halála után még utcát is neveztek el róla Albertfalván. A mai Sáfrány utca jó néhány régi házán még ma is látható az a házszámtábla, amelyen a "Mahunka Imre utcza" felirat olvasható. Jelenleg egy kis tér viseli a nevét nem messze a múzeumtól. A múzeumban 2009 szeptemberében nyílt meg az emlékszobája, amelyben az egykori gyárából kikerült bútorgarnitúra látható.