2020.03.18.
Katona József Múzeum

Bezárnak a kecskeméti múzeumok is

2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Kiállítás - Kecskemét
A múzeum épülete (A fotót Kiss Béla készítette)
Cím: 6000, Kecskemét Kölcsey utca 3.
Telefonszám: (76) 329-964, (76) 481-350
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
állandó kiállítás, orvos- és gyógyszerészet-történet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
200 HUF
Belépő diákoknak
100 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
100 HUF
Az emberek a történelem folyamán a különböző típusú társadalmakban egyformán gondot fordítottak testi-lelki-szellemi harmóniájuk, valamint egészségük fenntartására. A test működésének zavarait orvosságokkal, különböző gyógyító technikákkal próbálták elhárítani, míg a lelki, szellemi gyógyulást mindenkor a vallás, a hit ereje segítette legjótékonyabban.
Szentkép
A keresztény Magyarországon az orvosok és gyógyszerészek koruk legfejlettebb tudományos színvonalán gyógyították betegeiket, de a beteg ember imáival, fohászaival és a vallásgyakorlás egyéb módozataival maga is sokat tehetett saját javulásáért. A kecskeméti patikák elnevezései (Szentháromság, Szentlélek, Isteni Gondviselés, Megváltó, Szent István király, Szent László) és szent szimbólumai is utaltak a szakralitás kiemelkedő fontosságára.

Most, amikor a Katona József Múzeum Orvos-és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményének 20 éves évfordulóját az alapítókra, Lóránd Nándorra (1915-1995) és Dr. Réthy Aladárra (1905- 1985) emlékezve ünnepeljük, úgy érezzük, hogy az irántuk érzett tiszteletünket és hálánkat munkásságuk, személyes fotóik, dokumentumaik bemutatásán túl a kecskeméti patikák szakrális szimbólumaival kiegészítve ünnepélyesebben és emelkedettebben fejezhetjük ki. Erre az alkalomra igazi különlegességet is tartogatunk látogatóinknak, hiszen a Megváltó Patika falát díszítő Krisztus- domborművet (szent rejtekéből előkerülve) 30 év után ismét láthatja a kecskeméti közönség.

A 90 éve született Lóránd Nándor 1966-ban kezdte gyűjteni a gyógyszerész szakma múltját megelevenítő tárgyakat, dokumentumokat, s Patikamúzeum néven a Batthyány u. 7. szám alatt, a hajdani Szentlélek Gyógyszertár helyiségeiben rendezett kiállításán be is mutatta gazdag gyűjteményét, amelyet népszerűsítő előadásokon és tudományos dolgozatok formájában is feldolgozott.

Dr. Réthy Aladár 100. születésnapját is idén ünnepeljük. A kórház laboratóriumi főorvosaként 1970-től kezdve gyűjtötte megyénkben a már használaton kívüli orvosi műszereket, plaketteket, dokumentumokat. Tudományos írásaiban és kamara kiállításain is bemutatta anyagát, melyet a gyógyszerészeti régiségekkel együtt 1984-1985-ben hivatalosan átvett a Katona József Múzeum. A két gyűjteményből rendezte a múzeum az azóta is látható Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun megyében" című állandó kiállítását.

Jubileumi kiállításunkkal Lóránd Nándor és Dr. Réthy Aladár emléke előtt szeretnénk tisztelegni.