2020.07.07.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A kékfestés feledhetetlen mestere

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.07.
Jósa András Múzeum

A kelták csecsebecsének gyűjtötték

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága - Damjanich János Múzeum - Szolnok
Damjanich János Múzeum, Szolnok
Cím: 5000, Szolnok Kossuth tér 4.
Telefonszám: (56) 510-152
Nyitva tartás: I.18-XII.11.: K-V 9-17
1848, 1956, állandó kiállítás, földművelés, Holokauszt, Horthy-korszak, I. Világháború, II. Világháború, Kádár-korszak, kézművesség, koncentrációs táborok, mesterségek, népi lakáskultúra, népművészet, néprajz, Osztrák-Magyar Monarchia, Rákosi-korszak, Reformkor, rendszerváltás, történelem, Trianon, Újkor, XIX. század, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
(az időszaki kiállítás megtekintésére)
260 HUF
Csoportos belépő felnőtteknek
(az időszaki kiállítás megtekintésére,10 fő felett)
130 HUF
Tárlatvezetés
(az időszaki kiállításban)
2000 HUF
A XIX-XX. század fordulójára kialakult egy sajátos paraszti kultúra, amelyben még a régi tárgyak, eljárások, a századokon át formálódott szemlélet keveredik a megjelenő újjal. A kiállítás ezt az átmeneti korszakot mutatja be tárgyaival, a tárgyak környezetével, rajzok, fotók segítségével.
Nagykunsági lakószoba kunkék festett bútorokkal
Az első teremben a nagy váltás előtti képet láthatjuk: a halászat, pásztorkodás, vessző-, sás- és gyékényfeldolgozás segítségével, megörökítve a nagy folyószabályozások előtti viszonyokat.

A következő terem azt mutatja be, hogy a megváltozott tájban milyen körülmények között élt a századelő embere. Az új és az archaikus elemek hogyan épültek be a megváltozott gazdasági viszonyok közé. Egy tiszazugi szőlőkunyhó rekonstrukciója jelzi ezt az állapotot. A kunyhóban a szőlőművelés eszközei természetes környezetükben láthatók.

A következő egység a parasztház jellegzetes helyiségeit mutatja be: a kamrát, a konyhát, valamint a lakószoba két táji típusát, a nagykunsági és a jászsági szobabelsőt. A kamra őrizte legtovább a régi kikopott eszközöket. Itt helyezték el az élelmiszereket is. A konyha szabadkéményes felépítésű, de a kemencét, katlant még használták. Megtalálható itt a vasháromláb, a lakodalmi tótfazekak, a vaslábas és az újabb, fémből készült eszközök. A konyhában a kenyérsütéshez való készülődés pillanatát láthatjuk.

A következő két részben két szobabelsőt láthatunk. A nagykunsági lakószoba berendezése helyi asztalosok által készített, ún. kunkék sarokpad fiókos asztallal, fúrt lábú székkel, tulipános ládával és a falba süllyesztett falitékával, tálasfogassal. A szobában a kalákában végzett kukoricamorzsolást jelenítették meg.

A jászsági lakószoba bútorzata polgárosult ízlésű. A párhuzamos elrendezésű lakószobában láthatjuk a felvetett ágyat, az ablak alatt elhelyezett kanapéval, asztallal és székekkel. Itt a régi karácsonyt idézzük föl: erre utal a betlehem, valamint a gazdagon megterített hagyományos karácsonyböjti asztal.

A terem végében az alföldi parasztgazdaság jellegzetes építménye a fészer látható. Itt kaptak helyet a földművelés, a szántás, az aratás, a cséplés stb. fontosabb eszközei, valamint egy lószerszámmal felszerelt kocsi is.