Eseménynaptár
2024. november
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2024.11.06. - 2024.11.06.
Veszprém
2024.11.06. - 2024.11.06.
Budapest
2024.11.06. - 2024.11.06.
Budapest
2024.11.06. - 2024.11.06.
Pécs
2024.11.06. - 2024.11.06.
Budapest
2024.11.06. - 2024.11.06.
Budapest
2024.11.06. - 2024.11.06.
Salgótarján
2024.11.06. - 2024.11.06.
Budapest
2024.11.06. - 2024.11.06.
Túrkeve
2024.11.06. - 2024.11.06.
Szekszárd
2024.10.29. - 2025.02.09.
Budapest
2024.10.18. - 2024.11.22.
Dunaújváros
2024.09.29. - 2024.10.27.
Veszprém
2024.09.27. - 2024.10.27.
Szombathely
2024.09.20. - 2025.01.31.
Budapest
2024.09.18. - 2024.10.18.
Veszprém
2024.09.13. - 2024.11.24.
Sepsiszentgyörgy
2024.09.07. - 2024.10.25.
Kecskemét
2024.09.01. - 2024.10.31.
Veszprém
2024.08.01. - 2024.09.01.
Budapest
Dorozsmai Szélmalom - Szeged - Kiskundorozsma
A szélmalom
Cím: 6791, Szeged - Kiskundorozsma Szélmalom u. 2/A
Telefonszám: (62) 463-112, (20) 954-2124
Nyitva tartás: III.1-X.30.: K-V 14-18
agrártörténet, állandó kiállítás, gazdaság, mezőgazdaság, növénytermesztés, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
150 HUF
Csoportos belépő felnőtteknek
(10 fő felett)
100 HUF
Belépő diákoknak
100 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
100 HUF
A 19. század végén megjelenő kombájnok előtt évezredekig fáradságos kézi módszerekkel aratták az élelmezésre szánt gabonát az elődeink. Ennek a munkának legfontosabb eszközei a kiállításunk tárgyai, úgymint: kasza-takaróval, fa gereblye, favilla, sarló, marokszedő kuka, kasza üllő, kasza kalapács, kaszakő, tokmány és az ivóvizes demizson vagy cserépkancsó- az aratáshoz. Csépléshez pedig: cséphadarók és szórólapát.
Részlet a kiállításból
Az aratási munka nemek szerint elkülönült, mert az embert próbáló kaszálást a férfiak végezték, míg a marokszedés és a kévekötés az asszonyok és a nagylányok feladata volt.

A férfiak a kévébe kötött gabonát keresztekbe, vagy asztagokba gyűjtötték, és lovas fogatokkal hordták haza a tarlóról.

A mag kicséplését a döngölt padlójú csűrben vagy a gazdaság udvarán végezték. Vagy nyomtató lovakkal tapostatták, vagy cséphadaróval püfölték a kalászokat, míg abból teljesen ki nem hullott a gabonamag. Ezután a kicsépelt gabonát kiterítették száradni, és időnként szórólapáttal forgatták. Miután megfelelően kiszáradt, bezsákolták, és csak arra várt, hogy jó szél fújjon és elvihessék a legközelebbi szélmalomba, őrletni.