Eseménynaptár
2015. március

Földalatti Vasút Múzeum

Budapest

Cím: 1052 - Budapest, Deák Ferenc téri metró aluljáró

Telefonszám: (+36 (1)) 461-6500 / 41103

E-mail: muzeum@bkv.hu

Nyitva tartás: K-V 10-17

A kiállítás már nem tekinthető meg.
2012.06.16. - 2012.09.16.

Légy óvatos kispajtás!

Tömegközlekedési plakátok a múltból

Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kötőtűk használatából eredő esetleges balesetek, sérülések feltétlen megelőzése érdekében kérjük, hogy az utazás tartama alatt a horgolástól és kötéstől tartózkodni szíveskedjenek.

A felhívás nem tévedés. Az 1950-es években valóban ez a képi világ, a hordozók és csatornák változtak meg, hanem maga az üzenet is. Ma már biztosan felirat figyelmeztette volna a budapesti villamosok utasait.

A BKV és jogelődjei a közösségi közlekedés indulása óta kommunikálnak az utasokkal, hiszen a kezdetektől fontos volt, hogy értsék és tudják, hogyan kell együtt, tömegben közlekedni. Ahogyan teltek az évek, nemcsak a mosolyra fakasztaná a budapestieket, ha arra hívnák fel a figyelmüket, hogy a járművön tilos a kötögetés, teljesen értelmetlen lenne plakáton oktatni őket arra, hogy a mozgó villamosból melyik irányba kell leugrani és melyikbe balesetveszélyes. Egykor azonban, amikor együtt tanultuk a kulturált közlekedést, még valóban szükség volt az effajta figyelmeztetésekre.

A kiállítás a BKV, illetve jogelődjeinek grafikai és szöveges plakátjaiból, hirdetményeiből mutat be válogatást. A tárlaton a fővárosi közösségi közlekedés múltjának két korszakából: egyrészt az 1923-ban egyesített Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRt) negyed évszázadából, másrészt az 1950-es, 1960-as évek világából és a Budapesti Közlekedési Vállalat, a BKV első évtizedének anyagából készült összeállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

KépekbenVideótár

On.tour: A berlini Zsidó Múzeum az iskolákban
német
Bélyegmúzeum
magyar
Ottlik Géza a PIM-ben
magyar
A Titanic mentőcsóknakja
magyar
Új berendezéssel gyarapodott az Olajipari Múzeum
magyar
Egyiptomi Múzeum - Torino, Olaszország
angol
Saab Múzeum
angol
Szelíd motorosok
angol
Remekművek születésnapja: 100 éves a Puskin Múzeum
német
Levegő, tér és repülés
német