2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2023.12.28.
Dobó István Vármúzeum

A falak ereje nem a kőben van...

Dobó István Vármúzeum - Eger
Cím: 3300, Eger Vár 1.
Telefonszám: (36) 312-744
Nyitva tartás: Vár: XI.7-II.28.: H-V 9-18, III.1-XI.6.: H-V 9-22
Kiállítások: XI.7-II.28.: K-V 10-16, III.1-XI.6.: H-V 10-18
2021.01.21.
Dobó István Vármúzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy izgalmas gyakorlatnak adott helyet a Dobó István Vármúzeum. A HUNOR mentőcsapat az Egri Várban tartotta felkészülési gyakorlatát, melyről küldök egy rövid összefoglalót, valamint néhány fotót és videót további felhasználásra!
Hunor mentőcsapat az Egri Várban
Történelmi falak, az Egri vár bástyái között tartott felkészülési gyakorlatot Magyarország hivatásos mentőcsapata, a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services).
Feladatuk a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint az elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen leginkább a műszaki mentésbe, áldozatok kiemelésére vetik be őket, ezzel is növelve a balesetet szenvedők túlélési esélyeit.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékébe tartozó tűzoltókból, polgári védelmisekből álló hivatásos nehéz kutató-mentő szervezet egy nemzetközi versenyre készül Belgiumba, ezért havonta tartanak különböző helyszíneken, különféle szituációkat modellező gyakorlatokat.

Az Egri vár adottságait is kihasználva, január 20-án a Gergely-bástyánál fejlesztették kötél-és alpintechnikai tudásukat. A helyzet szerint egy mélyben rekedt sérültet, valamit az őt ellátó segítőt kötelek és csigák, valamint egy speciális hordágy segítségével emelték ki a legalább 20 méteres mélységből. Munkájukat higgadtság és összhang jellemezte, valószínűleg ez az egyik oka sikerüknek!

A csapat 2019-ben vett részt először nemzetközi megmérettetésen, ahol másodikak lettek, tavaly pedig Kínából hozták el a legkreatívabb egységnek járó elismerést.

A versenyhez sok sikert, a valóságban viszont kevés „bevetést” kívánunk a mentőcsapatnak.
Valkóné Révai Renáta