2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
hír, képzőművészet, szobrászat, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Alexy Poprádon, Szepes vármegyében született, majd a bécsi Képzőművészeti Akadémián Josef Klieber (1773-1850), a jeles szobrász, festő és éremkészítő osztályában végezte tanulmányait. Bécsben kőfaragó munkákkal, tajtékpipák készítésével kereste meg a tanulmányaihoz szükséges pénzt.
Alexy Károly (1816-1880): Mátyás király szobra, 1844

A sorozat első és egyben utolsó darabja

1844 elején a Habsburg Birodalom hadvezéreit ábrázoló kisplasztika sorozatot készített magánmegrendelésre. Alexy ezzel párhuzamosan egy magyar hősökből, királyokból, hadvezérekből álló szoborsorozatot is tervezett, és ennek első darabja lett a Mátyás szobor. Kiállította Bécsben, majd bemutatta a pozsonyi országgyűlésen 1844-ben.

Az álló bronzfigura fején babérkoszorú, páncélt visel, fölötte hermelindíszes palástot. Baljával egy gotizáló oszlopra támaszkodik, amelyen a jogar, sisakja és egy könyv fekszik. Ezek, valamint a szobortalapzat allegorikus motívumai a diadalmas hadvezér eszméjét és párhuzamosan a tudományokat és művészetet pártoló uralkodó képét jelenítik meg.

A sorozat terve meghiúsult – csak ez az egy szobor készült el és a gipsz modellről több bronzöntvény is készült. Bár bizonyítékunk nincsen rá, mégis már a kortársak is feltételezték, hogy egy később kivitelezendő életnagyságú emlékműszobor első változata lehetett Alexy Mátyás szobra.


A várfogságból visszatérve újult erővel dolgozni kezdett...

1848-ban elkészítette az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos mellszobrát. Az 1848-49-es szabadságharcban való részvételéért várfogságra ítélték. 1852-ben, kiszabadulása után Londonba távozott, s ott emigránsként élt. Mintegy a szabadságharc emlékeként Londonban is megmintázta Batthyány és Kossuth mellszobrát, de számos megrendelést is kapott. Csaknem egy évtized után, 1861-ben tért haza, folytatva mesterségét, valamint rajztanárként keresve meg a megélhetéséhez szükséges anyagiakat.

A Feszl Frigyes (1821-1884) tervei alapján 1859-1865 között épült Vigadó harmadik emeleti homlokzati frízén a domborművű lapok közepére komponált fejeket is Alexy készítette a magyar történelem kiemelkedő alakjairól, talán pótolva a korábban tervezett, de soha el nem készült sorozatot: Zsigmond király, Mária Terézia, IV. Béla, Erzsébet, Széchenyi István, Hunyadi János, Nagy Lajos, Mátyás király, Zrínyi Miklós, József nádor, Szilágyi Erzsébet, Varula Jakab, Árpád és Attila portréit. Szintén a Vigadó homlokzatát díszítik táncoló nőalakjai.
Basics Beatrix