2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum - Röszke
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum
Cím: 6758, Röszke II. kerület, 50/B.
Telefonszám: (62) 272-788, (30) 371-8044
Nyitva tartás: A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható, a hét minden napján, egyénileg és csoportosan egyaránt.
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum
gazdaság, hír, mezőgazdaság
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ugye, emlékeznek múlt heti cikkünkre, amikor a világhódító Kotányi-paprikáról és Kotányi ügyes reklámtevékenységéről írtunk? A folytatólagosság jegyében gyűjteményünk egy olyan darabját választottuk a hónap műtárgyának, ami szintén a tudatos marketing egy felülete volt. Bemutatjuk Szeredai József paprikásdobozát!
A fűszerek gyöngye, a szegedi paprika

Szeredai a szegedi paprikát a kalocsai rovására hirdette

A II. világháború előtti Szeged sikeres paprikakereskedője olyannyira fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy terméke minőségi, hogy elszánt kijelentései sértették a konkurenciát.

A Délmagyarország 1932. november 23-i számában „Felmentették a szegedi paprikát a kalocsai vád alól” címmel közöl egy rövid cikket:

„…Szeredai József szegedi paprikakereskedő a múlt év őszén árjegyzéket bocsájtott ki, és a paprikafajták felsorolása után a következő megjegyzést tette: >>Figyelem! Kalocsai paprikát nem tartunk, az valamivel olcsóbb, de silányabb is.<< Emiatt több kalocsai paprikakereskedő, termelő és kikészítő >>szédelgő feldicsérés<< miatt feljelentést tett Szeredai ellen, mert szerintük ez a megjegyzés nem felel meg a valóságnak.

A törvényszék előtt Szeredai azzal védekezett, hogy meggyőződése szerint a tiszta igazat írta. Soha sem hallotta még, hogy a kalocsai paprika egyenrangú volna a szegedivel, sőt mindenütt azt tapasztalta, hogy a szegedi lényegesen jobb annál. Ez a köztudat az egész országban. Tóth Ede fővegyészt is kihallgatta a bíróság, aki azt adta elő, hogy valamikor a két paprika között óriási volt a differencia a szegedi paprika javára. Ma azonban a két paprikát, színre, szagra, ízre, zamatra megkülönböztetni nem lehet. A legjobb paprika a szegedi fajta, de ezt termelik Kalocsán is — mondotta. A két paprika között árdifferenciák vannak, a szegedi mindig drágább, mint a kalocsai. Obermayer Ernő fővegyész azt mondotta, hogy Szegeden több az elsőrangú paprika, mint Kalocsán, Szegeden több kiváló őrlőmalom van, azonban Kalocsán is tudnak a szegedihez hasonló elsőrangú paprikát előállítani.

A bíróság Szeredai Józsefet az ellene emelt vád alól felmentette és azt mondotta ki ítéletében, hogy a két paprika között különbség nincs, mégis fel kellett menteni a vádlottat, mert nem látta a bíróság beigazoltnak, hogy Szeredai jobb tudomása ellenére használta az inkriminált kifejezéseket.”


A legjobb szegedi paprikát tartalmazó doboz

Ahogy a csatolt képeken is látjuk, a Szeredai-őrleményt tartalmazó doboz ugyanúgy sugallja a termék világhírét, magas színvonalát, ahogy korábban gyártójának nyilatkozata is tette. A doboz oldalán látható, Európából Amerikába (természetesen szegedi, Szeredai-paprikával) átlépő alak is ezt bizonyítja. A másik ábrázoláson díszelgő hölgy – aki a német felirat szerint a „fűszerek gyöngyét” tartja a kezében – ugyanezt a funkciót hivatott betölteni.
Deme Ágnes néprajzkutató