2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
grafika, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Gergely Tibor (1900 – 1978) emlékének, valamint életművének ápolása kiemelten fontos a Hatvany Lajos Múzeum számára. Az intézmény a képzőművészeti gyűjteményében számos alkotását őrzi, valamint a művésznek köszöni Lesznai Anna hagyatékának adományozását.
Gergely Tibor gyerekkönyv-illusztrációja

Gergely Tibor 1900. augusztus 2-án született Budapesten, már diákévei alatt kitűnt rajztehetségével, főleg tanárairól készített karikatúráival hívta fel magára a figyelmet. Édesapja korán meghalt, édesanyja pedig egy gyárban dolgozott, hogy eltartsa a gyermeket. Először tizenkét éves korában, az egyik iskolatársa, Mocsányi Pál lakásán látott festményeket a XX. század eleji magyar modern művészektől, többek között Ferenczy Károly, Kernstok Károly és Uitz Béla alkotásait figyelhette meg. Tizennyolc évesen a Vasárnapi Körnek hívott értelmiségi csoport tagja lett, ahol megismerkedett Lesznai Anna (1885-1966) művésznővel, aki ekkor már elismert iparművész és költő volt. A Tanácsköztársaság alatt a Közoktatásügyi Népbiztosságon dolgozott, amelynek bukása után élettársával, Lesznai Annával együtt Bécsben telepedtek le.

Az osztrák fővárosban több évig tanult litográfiát az iparművészeti főiskolán. Gergely Tibor karikatúrákat rajzolt a Der Wiener Tag című lapnak, majd az 1920-as évek közepétől mesekönyveket illusztrált. A Vasárnapi Kör meghatározó személyisége, Balázs Béla őt kérte fel a Das richtige Himmelblau című mesekönyvének illusztrálására. Lesznai Anna „Eltévedt Litániák” című verseskötetének 1922-ben készítette el a címlaprajzát.

Képzőművészeti alkotásait Lesznai Anna munkaival együtt a Hagenbund bécsi művészegyesület állította ki. A művészpár 1931-ben tért vissza Magyarországra, Budapesten Orbán Dezső festőművész Atelier elnevezésű tervezőiskolájának tanárai voltak, Lesznai Anna az iparművészeti tervezés, míg Gergely Tibor az illusztráció tantárgyát oktatta.

Gergely Tibor a Képzőművészek Új Társasága, a KÚT tagjaként festményeivel részt vett a társaság kiállításain, és két önálló kiállítása is volt Budapesten. Az egyik az Ernst Múzeumban, a másik a Tamás Galériában. A II. világháború kitörésének évében, 1939-ben, összeházasodtak, és az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. New Yorkban telepedtek le, ahol Gergely Tibor gyermekkönyvek gyakran foglalkoztatott illusztrátora lett. A hatalmas példányszámban készült Golden Book-sorozatban jelentek meg illusztrációi a New York Western Publishing Co. kiadónál. A Wheel on the Chimney című könyv illusztrálásáért elnyerte a gyerekkönyvek illusztrációit elismerő Caldecott Medal-díjat.

Gergely Tibor 1975 elején a Hatvany Lajos Múzeumnak adományozta Lesznai Anna több mint kétezer-háromszáz műtárgy tételből álló hagyatékát.
Millisits Máté művészettörténész