2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

2021.02.24.
Szépművészeti Múzeum

Halála után készült róla a legtöbb arckép

2021.02.24.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

A mozsár, a külü: "ínyencségek" a technika hőskorából

2021.02.19.
Balatoni Múzeum

A múlt iskolája 2.

2021.02.19.
Déri Múzeum

Munkácsy születésnapi ajándéka

2021.02.18.
Szépművészeti Múzeum

A jóképű Kossuth

2021.02.10.
Szépművészeti Múzeum

Az utazással együtt jöttek divatba a tájképek

2021.02.08.
Esterházy Kastélymúzeum

Jövő őszre megújul a fertődi Esterházy-kastély

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota - Győr
A múzeum épülete
Cím: 9021, Győr Király u. 17.
Telefonszám: (96) 322-695, (20) 532-2644
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2015.11.26.
festészet, hír, képzőművészet, műgyűjtés, művelődés, szabadidő
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megújul a Radnai-gyűjtemény állandó kiállítása a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az újrarendezett tárlatot november 27-től látogathatja a nagyközönség.

Grászli Bernadett igazgató az előzményekről elmondta, hogy a műgyűjtő Radnai Béla halála után hagyatéka veszélybe került, fenntartása és megtartása ugyanis nagy terhet rótt családra. Számos város versengett a gyűjtemény elhelyezésért, végül a győztes Győr lett, amelynek Kolozsváry Ernő volt akkor a polgármestere. A szintén műgyűjtő városvezető felújíttatta az Esterházy-palotát, ahol 2005-ben állandó kiállítás nyílt a nagy értékű gyűjteményből. Azóta eltelt tíz év, időszerű lett tehát a megújítás, változtak a kiállítási trendek, az installációs technikák is - részletezte Grászli Bernadett.

Radnai Béla, aki egyúttal az egységes magyar gyorsírás feltalálója, olyan alkotók munkáiból hozta létre gyűjteményét, mint például Egry József, Szőnyi István, Rippl-Rónai József, Ferenczy Béni, Bernáth Aurél, Székely Bertalan, Derkovits Gyula, Mednyánszky László. A kollekció az 1900 és 1950 közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős műveit foglalja magába, és a festmények, szobrok mellett rengeteg grafika is található a gyűjteményben. Tíz évvel ezelőtt több mint száz mű került ebből az állandó kiállításra, és most, az újrarendezett tárlaton is nagyjából ennyit láthat majd a közönség. A kiállítás kiegészül Radnai Béla életének és gyűjteményének a történetével. Hallható lesz majd például egy különleges installációban maga a műgyűjtő, emellett kiállítják Radnai Béla írógépét is - részletezte az intézményvezető.

Grászli Bernadett hozzátette: a megújult tárlat rendezője a Radnai-gyűjteményt Győrnek megszerző polgármester lánya, Kolozsváry Marianna művészettörténész, aki a végig kísérte a hagyaték útját Budapestről az Esterházy-palotába.

(MTI)
Kapcsolódó kiállítás
Rippl-Rónai József alkotása
1970.01.01. 01:00
Dr. Radnai Béla Medgyessy Ferenccel és a Gresham-kör néhány művésztagjával, valamint a hozzájuk kötődő műgyűjtőkkel kötött barátsága révén került közelebbi kapcsolatba a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének kiváló képviselőivel. A 20-as évektől kezdte vásárolni műveiket, de haláláig számtalan korábbi és későbbi munkával is gyarapította kollekcióját. tovább