2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota - Győr
A múzeum épülete
Cím: 9021, Győr Király u. 17.
Telefonszám: (96) 322-695, (20) 532-2644
Nyitva tartás: K-V 10-18
2014. május 1-jén, szerdán a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ünnepi nyitva tartása az alábbiak szerint alakul: az Esterházy-palota 10-18-ig nyitva, többi kiállítóhelyünk zárva tart.
2015.11.26.
festészet, hír, képzőművészet, műgyűjtés, művelődés, szabadidő
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megújul a Radnai-gyűjtemény állandó kiállítása a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az újrarendezett tárlatot november 27-től látogathatja a nagyközönség.

Grászli Bernadett igazgató az előzményekről elmondta, hogy a műgyűjtő Radnai Béla halála után hagyatéka veszélybe került, fenntartása és megtartása ugyanis nagy terhet rótt családra. Számos város versengett a gyűjtemény elhelyezésért, végül a győztes Győr lett, amelynek Kolozsváry Ernő volt akkor a polgármestere. A szintén műgyűjtő városvezető felújíttatta az Esterházy-palotát, ahol 2005-ben állandó kiállítás nyílt a nagy értékű gyűjteményből. Azóta eltelt tíz év, időszerű lett tehát a megújítás, változtak a kiállítási trendek, az installációs technikák is - részletezte Grászli Bernadett.

Radnai Béla, aki egyúttal az egységes magyar gyorsírás feltalálója, olyan alkotók munkáiból hozta létre gyűjteményét, mint például Egry József, Szőnyi István, Rippl-Rónai József, Ferenczy Béni, Bernáth Aurél, Székely Bertalan, Derkovits Gyula, Mednyánszky László. A kollekció az 1900 és 1950 közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős műveit foglalja magába, és a festmények, szobrok mellett rengeteg grafika is található a gyűjteményben. Tíz évvel ezelőtt több mint száz mű került ebből az állandó kiállításra, és most, az újrarendezett tárlaton is nagyjából ennyit láthat majd a közönség. A kiállítás kiegészül Radnai Béla életének és gyűjteményének a történetével. Hallható lesz majd például egy különleges installációban maga a műgyűjtő, emellett kiállítják Radnai Béla írógépét is - részletezte az intézményvezető.

Grászli Bernadett hozzátette: a megújult tárlat rendezője a Radnai-gyűjteményt Győrnek megszerző polgármester lánya, Kolozsváry Marianna művészettörténész, aki a végig kísérte a hagyaték útját Budapestről az Esterházy-palotába.

(MTI)
Kapcsolódó kiállítás
Rippl-Rónai József alkotása
1970.01.01. 01:00
Dr. Radnai Béla Medgyessy Ferenccel és a Gresham-kör néhány művésztagjával, valamint a hozzájuk kötődő műgyűjtőkkel kötött barátsága révén került közelebbi kapcsolatba a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének kiváló képviselőivel. A 20-as évektől kezdte vásárolni műveiket, de haláláig számtalan korábbi és későbbi munkával is gyarapította kollekcióját. tovább