2020.06.18.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Ismét nyitva a gyulai kiállítóhelyek

2020.07.15.
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Bornemisza Eszter kiállítása a Fugában

2020.07.15.
Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelye

Pentelei Molnár János festményeiből nyílik kiállítás Kecskeméten

2020.07.14.
Laczkó Dezső Múzeum

A BOR régészete

Gyulai Vár - Gyula
Cím: 5700, Gyula Várkert u. 1.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 10-18
A jegykiadás utolsó időpontja: 17:00
Tárlatvezetés: K-V 13:30
A program már nem tekinthető meg.
2020.06.01. 11:00
családi program, hagyomány, néprajz, népszokások, Pünkösd, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges szolgáltatással találkozhatnak a gyulai vár látogatói a pünkösdi hétvégén. A Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai játékos vetélkedőn mérik össze ügyességüket, hogy a győztes a gyulai erődítés pünkösdi királya legyen.

Az egyedülálló látványosság a teljes hétvégén szórakoztatja a várba érkezőket. A történelmi íjászat mellett hagyományőrzéssel is foglalkozó közösség tagjaival szombaton, vasárnap és hétfőn is találkozhatnak a vár vendégei. A vár legfontosabb történelmi időszakát felidéző hagyományőrök a 16. századi végvári életet jelenítik meg a történelmi épület falai között. A hosszú hétvége három napján rendszeresen tartanak bajvívást, gyakorolják majd az ágyú és a szakállas puska használatát – mindezt természetesen úgy, s azzal a céllal, hogy a látogatókat minél jobban megismertessék felszerelésükkel, azok használatával.

A Kerecsényi Egyesület tagjai arra is vállalkoztak, hogy a valamikori paraszti pünkösdi királyválasztás és a vitézi ügyességi próbák feladatait ötvözve meg is mérkőznek egymással. Az egykori kakaslövés és kakasütés stilizáltan jelenik meg: előbbi egy céltáblára nyilazással, utóbbi felfüggesztett zsák bekötött szemmel eltalálásával. A kihívás résztvevői erősségüket egy vas ágyúgolyó félkezes tartásával bizonyítják majd.

A pünkösd hétfőn 11 órakor, a gyulai várban kezdődő játékra a vitézek a hétvégén folyamatosan készülnek, így a szombaton és vasárnap érkezők is megnézhetik majd a pünkösdi királyválasztás ügyességi, erősségi és mulattató versenyszámait.

A gyulai vár szabadtéri részei továbbra is látogathatók; az ünnep alatt is 10-18 óra között ismerhető meg az egykori erődítmény, ami ezúttal hétfőn is nyitva áll az érkezők előtt. Bár a történelmi épület belső terei a koronavírus járvány miatti intézkedések okán továbbra sem járhatók be, a körfolyosóról az ablakokon be lehet tekinteni a helyiségekbe. A gyilokjáróról és a toronyból nagyszerű kilátás nyílik a városra és környékére. Az erődítés személyzete óránkénti vártörténeti ismertetőkkel segíti, hogy a vendégek a megszokott szolgáltatás kényszerű szűkítése ellenére is érdekes információkkal térhessenek haza. Az élményt a kápolna melletti harang, az 1566-os ostrom hősei előtt tisztelgő megkongatása teszi még teljesebbé.

Nem csak a gyulai vár pünkösdi királyválasztása várja a hosszú hétvégén a Gyulára érkezőket. Május 30-tól a Várfürdő is látogatható, a Várkertben pedig már működik a vár egykori lőportornya tövében kialakított Rondella Terasz, valamint a várral szemben, attól mintegy 300 lépésre az Almásy-kastély kávézója. A kastély parkjában pedig szombaton 15 órától Szilágyi Sándor történész, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársa mesél hol izgalmas, hol hihetetlen, hol szívszorító történeteket a kastély közel 300 éves múltjából.
Hasonló programok
Szombatonként színes programkínálattal várja az érdeklődőket, családokat a Gyulai Vár. tovább
2020.07.11. 09:00 - 14:00
Egyedülálló íjászversenyt szervez a Kerecsényi László Íjász Egyesület július 11-én. A Különleges csapatversenyben a gyulai vár fokáról kell célba találniuk az íjászoknak. tovább
Szabadulószoba
A Rejtély a kastélyban, keresd a kulcsot! néven futó szabadulószoba – az eddigi havi egy szombat délutánnal ellentétben – a jövőben minden nap 10-17 óra között áll a játszani kívánók rendelkezésére. tovább