2020.05.21.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szombaton újranyílik a szentendrei Skanzen

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre
Húsvéti zöldághordás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Cím: 2000, Szentendre Sztaravodai út
Telefonszám: (26) 502-500, (26) 502-501
Nyitva tartás: XI.1-III.27.: Szo-V 10-16
IV.1-X.31.: K-P 9-17
XI.12-13.:9-18
A program már nem tekinthető meg.
2020.05.11. - 2020.05.17.
családi program, hagyomány, néprajz, népszokások, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
(téli időszakban)
1000 HUF
Belépő felnőtteknek
(normál nyitva tartási napokon)
700 HUF
Belépő felnőtteknek
(fesztiválok alkalmával)
1600 HUF
Belépő diákoknak
(téli időszakban)
500 HUF
Belépő diákoknak
(normál nyitva tartási napokon)
700 HUF
Belépő diákoknak
(fesztiválok alkalmával)
800 HUF
Belépő gyermekeknek
(normál nyitva tartási napokon, 2 vagy több gyermek estén)
350 HUF
/ fő
Belépő gyermekeknek
(fesztiválok alkalmával két vagy több gyermek estén fejenként)
400 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
(téli időszakban)
500 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
(normál nyitva tartási napokon)
700 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
(fesztiválok alkalmával)
800 HUF
Vasúti menetjegy
(vonaton megváltva)
600 HUF
Vasúti menetjegy
(a múzeum jegypénztárában megváltva)
500 HUF
Vasúti menetjegy
(fesztiválok alkalmával)
500 HUF
A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot idén virtuális formában rendezzük meg 2020. május 11-17-e között. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével megszületett, évről-évre egyre népszerűbb programsorozat az „Így is összetartozunk” mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha.
Tázlári Művelődési Ház májusfája
A Közösségek Hete rendezvénysorozatot minden évben kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és közösségek számára hirdetjük meg, olyan programokkal lehet rá jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

A programsorozat megvalósításával kapcsolatos eredeti elképzeléseket ugyan felülírta a koronavírus-járvány, de a szervezők – átérezve, hogy mekkora erőt jelent most, ha a karanténban élő emberekhez eljuttathatják a Közösségek Hete üzenetét – rövid idő alatt újragondolták a koncepciót és a rendezvényt az online térbe költöztették.

A Közösségek Hete felvezető eseményeként – s hogy lélekben együtt tudjunk készülődni a közösségek ünnepére – arra hívtunk mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen májuskosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. Ilyen módon szerettük volna fejezni, hogy hiányzunk egymásnak, hogy kitartunk, hiszen így is összetartozunk. A felhívás nyomán nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. A szívet melengető alkotások, illetve a Közösségek Hete virtuális kapunyitására, a május 11-re elkészülő online kiállítás az Állíts Te is májusfát Facebook csoportban tekinthetők meg.

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció. A programkínálat sokszínűségéből ítélve a szervezők ötösre vizsgáztak kreativitásból és rugalmasságból, s a mostani, online térben való szárnypróbálgatások gyakorlattá válhatnak a jövőben.

Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. A „Karantén kultúra” programtípus keretében az Algyői, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális séta keretében vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket: skicc részlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét. Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum facebook oldalán, kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

A „Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely” keretében a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat szeretné közös alkotásra ösztönözni: olyan tündérkert készítésre biztatják az aprónépet és szüleiket, mely akár a balkonon is elfér.

A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a népszerű karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az Emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval kedveskednek, amely során otthon is megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékek elkészítését mutatják meg.

Az „Egyhetes sportkihívás” tematika mozgatta meg a Tatabányai Múzeum fantáziáját: „BányaBarangoló” programjuk igazi kihívás valamennyi vállalkozó felnőtt vagy gyermek számára, ha végigfutják a bányautak valamelyikét. Megosztott szelfiket várnak a teljesített feladatról. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek, hiszen tudják, hogy: „Van időnk szeretni”. A BEMKK Petőfi Művelődési Központ az „Ökotippek” programtematika keretében otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

Bízunk benne, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy számítógépen keresztül csatlakozzanak az online programokhoz, s így, ha fizikailag ugyan külön, de mégis, lélekben együtt ünnepelhetünk a Közösségek Hetén.

A Közösségek Hete programjairól a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is.