Eseménynaptár
2024. május
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2024.05.04. - 2024.05.04.
Kápolnásnyék
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.04. - 2024.05.04.
Eger
2024.05.04. - 2024.05.04.
Szombathely
2024.05.03. - 2024.05.03.
Zalaegerszeg
2024.05.01. - 2024.05.01.
Pécs
2024.04.28. - 2024.04.28.
Dunaszentbenedek
2024.04.28. - 2024.04.28.
Cigánd
2024.04.28. - 2024.04.28.
Edelény
2024.04.27. - 2024.06.27.
Szombathely
2024.04.27. - 2024.06.24.
Budapest
2024.04.26. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.26. - 2024.09.30.
Szombathely
2024.04.25. - 2024.09.30.
Szeged
2024.04.25. - 2024.05.19.
Szentendre
2024.04.25. - 2024.09.22.
Szeged
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2016.12.03. - 2017.07.30.
gasztronómia, időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A címben szereplő színes anagramma visszatükrözi a kiállítás vezérgondolatában rejlő sokszínűséget. A gasztronómia hívogató dzsungel, amelyben váratlan és izgalmas élmények érhetik az utazót, vagy egy összetett játék, ahol az egymásra épülő szinteket számos tapasztalattal gazdagodva teljesít a felfedező. Egyeseknek kaland, másoknak hivatás - lehet könnyed, de lehet elegáns párbaj. Mindenkit érint, mindenkit megérint, minden nap az utunkba akad.
Gasztroművészet
A kiállítás ennek a szerteágazó témának a kapcsán teret tud adni minden gyűjteményi területnek a megjelenésre, bemutatkozásra. Nem résztémákra és nem korszakra fókuszalunk, hanem egy fotómontázs hatására törekszünk. Ezt az érzést erősíti a tér, amelyet elfoglalunk. A két terem nem kapcsolódik szervesen egymáshoz, ezért mindenképpen két gondolatra volt szükség, amelyekhez az adott térben a bemutatott műtárgyak kapcsolódni tudnak. Az egyik teremben az étel került a középpontba. Itt az alapanyagoktól a tartósítási módszereken át a klasszikus feldolgozás területéig, a főzésig vezet a látogatói útvonal, korszakok ötvözésével. A terem galériarészén a téli ünnepkörhöz, karácsonytól húsvétig tartó időszak jeles események kerülnek a középpontba.

Az ide kapcsolódó, étkezéssel, étellel összefüggő tárgyak részben a profán, részben a szentség oldaláról mutatkoznak be. A másik teremben az élet, azaz az evés, az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppennünk. Szó szerint, mert a bemutatott enteriőrök között csak sejtelmes folyosó vezet körbe, egyfajta időalagútként. Itt már tetten érhető egyfajta kronológia, ugyanakkor a szöveges ismertetők inkább az étkezési kultúra egyes szegmenseit emeli ki, például: asztali etikett, az étkezés rendje, az asztalnemű, túlzott fogyasztás, az étkezés és művészet.

A téma lehetőséget ad arra, hogy még be nem mutatott tárgyak is reflektorfénybe kerüljenek - akár mert a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe, akár, mert mindeddig mostohagyerekként a polcon rekedtek. A kiállításon jelen vannak az egyediek és a sorozattermékek, a mívesek és a házi készítésűek, a státuszszimbólumok és a mindenki által elérhetőek