2016.05.26.
Janus Pannonius Múzeum - Várostörténeti Múzeum

Minden, amit a kesztyűkről tudni kell

2020.05.28.
Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum a világjárvány idején

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

Vasváry Ház - Pécs
Cím: 7621, Pécs Király utca 19.
Telefonszám: (72) 214-636
Nyitva tartás: K-V 10-16
állandó kiállítás, Holokauszt, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jegyárak:
Egyéni belépő felnőtteknek
600 HUF
Egyéni belépő diákoknak
300 HUF
Egyéni belépő nyugdíjasoknak
300 HUF
Pécs városa a holokauszt 70. évfordulójára emlékezve pályázatot nyújtott be a Miniszterelnökség Civil Alap – 2014 kiírására, hogy a tragédiára, s annak áldozataira méltóképpen emlékezhessen. A távlati pályázati célok között szerepelt a Nemzetiségi és Roma Kutatóközpont megalapítása is, amelyet a Janus Pannonius Múzeum működtetne.

2014-ben – immár a nyertes pályázat első eredményeként megvalósult a Lágerek népe – Névtelen romák holokausztja című konferencia a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, valamint Pécs városának támogatásával és a Janus Pannonius Múzeum közreműködésével. Még szintén 2014-ben megjelent a konferencián elhangzott előadásokból összeállított kötet Márfi Attila ny. főlevéltáros szerkesztésében, német, angol és romani nyelvű összefoglalóval. A téma iránt érdeklődő olvasók által is hasznosnak, hiánypótlónak nevezett kötet szerzői (egyúttal a konferencia előadói) rangos szakemberek.

Ebbe a folyamatba illeszkedik a Janus Pannonius Múzeum új állandó kiállításának megnyitása. A tárlat látogatóját már az előtérbe lépve (a fali képmontázs, a fa deszkázat látványa) azonnal hatalmába kerítik az érzelmek, s a megdöbbenés ereje. Az első teremben (Az Élet terme) a cigányság életképein – fotókon, tárgyakon – keresztül ismerünk meg életeket, sorsokat, egy kihunyt világot. Az itt-ott bedeszkázott ablakokon még sok fény érkezik be, de az akkor még csak lappangó veszélyre a gumiként feszülő pókháló figyelmeztet.

A második terem (a Viszontagságok terme) már egyértelművé teszi: nincs menekvés. A gumiháló egyre sűrűbb, szorítása vészjóslóan erőssé vált, az ablakok deszkaburkolata sűrűbb, a beszűrődő fény egyre kevesebb. A falakon és a monitoron a nácizmus és a zaklatások tárgyszerű, konkrét adataival, eseményeivel szembesülünk. Az utolsó, harmadik helyiség a megsemmisülés terme, a végállomás. Visszaemlékezők, túlélők nyilatkoznak a koncentrációs táborok világáról. Az életvonalat jelképező kelme megszakad, teljesen megfakult, kormos. A háló még tovább sűrűsödik, és „kiúszik” a térbe, a bedeszkázott ablakokon már semmi fény nem szűrődik be. Mindössze egyetlen villanykörte ad némi megvilágítást, ezáltal a figyelem a dokumentumfilmekre szegeződik.

A látogató ezek után a „zsákutca” végén találja magát, tehát csak ugyanarra tud csak kijutni, amelyen befelé haladt. Így újra az előtérbe, majd az épület másik szárnyába jut, ahol roma művészek festményeiből készült tárlatot tekinthet meg. Az alkotások szintén a roma holokauszt témáját járják körül.


Kapcsolódó hírek
Részlet a Parajos roma holokauszt kiállításból
2015.07.30.
Augusztus 2. a Roma Holokauszt nemzetközi emléknapja. Ehhez kapcsolódóan augusztus 1-jén, szombaton ingyenesen látogatható a Parajmos – Roma holokauszt című tárlat. A Janus Pannonius Múzeum ekként szeretné lehetővé tenni, hogy a kiállítást – ezáltal a történelem e fejezetét – minél többen megismerjék: itt élők és ide látogatók egyaránt. tovább