2020.08.06.
Magyar Nemzeti Galéria

Visszatértek világjáró kincseink

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

agrártörténet, állandó kiállítás, élelmiszeripar, gazdaság, ipar, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kiállítás a szegedi fűszerpaprika növény első megjelenésétől, a feldolgozás fejlődési folyamatain keresztül kívánja bemutatni napjaink fűszerpaprika őrleményét. Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni.
Részlet a kiállításból
Napjainkban a szegedi fűszerpaprika őrleményt szinte az egész világon ismerik és vásárolják. A figyelemre méltó eredmény elérése több fontos tényező eredménye. Talán az egyik legfontosabb elem az évtizedes szelekcióval kialakított növény, mely génjeiben tartalmazza a színt, az illatot, az íz- és aromaanyagokat. A másik tényező a talaj. Ahogy írják, a Tisza "áradmányos" földjét igazán kedveli a paprika. A harmadik elem a napfény. A napsütéses órák száma Szeged körzetében meghaladja a 2000 órát. A negyedik tényező pedig az itteniek szeretete és szakértelme, ragaszkodásuk, mellyel körbeveszik a növényt kint a szántóföldön és a malmokban is.

A századfordulón már szinte minden ház udvarán neveltek paprikapalántát, melyhez a magot gondos asszonyi kezek válogatták a téli estéken. A termésből a legszebb és legegészségesebb bogyókat külön dolgozták fel, így nyerték ki belőlük a magot. A kiültetés után, a nyár folyamán folyamatosan kapálni kellett a paprikaállományt. Leszedni csak a beérett bogyókat lehetett, ezért a szedést háromszor-négyszer is ismételték. A kissé már megszikkadt termés csumáját tűvel átszúrva fonálra fűzték, és a házak napos oldalára kifüggesztve utóérlelték. Az őrlés előtt végezték a hasítást, amelynek során eltávolították a magot és a csumát: így megmaradt a ragyogó, mélypíros termésfal.

Az őrlést, úgy mint régen, ma is kövekkel végzik a Szegedi Paprika Rt.-nél - természetesen a megfelelő higiéniai követelmények biztosításával. A Szegedi Paprika Rt. által nyert díjak, s az ISO 9002-es minőségbiztosítási szabvány szerinti tanúsítás mind bizonyítják a feldolgozásban végbement pozitív változásokat. S noha a paprikapiac eltűnt a város főteréről, aromatartó csomagolásban minden boltban megtalálható a szegedi fűszerpaprika őrlemény.