Eseménynaptár
2020. január
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
2020.01.17. - 2020.01.17.
Baja - Szentistván
2020.01.17. - 2020.01.17.
Székesfehérvár
2020.01.17. - 2020.01.17.
Szécsény
2020.01.17. - 2020.02.15.
Baja - Szentistván
2020.01.17. - 2020.02.14.
Székesfehérvár
2020.01.16. - 2020.01.16.
Budapest
2020.01.16. - 2020.01.16.
Budapest
2020.01.15. - 2020.01.15.
Budapest
2020.01.15. - 2020.01.15.
Hódmezővásárhely
2020.01.15. - 2020.01.15.
Tatabánya
2020.01.11. - 2020.01.11.
Budapest
2020.01.11. - 2020.01.11.
Ópusztaszer
2020.01.11. - 2020.02.23.
Budapest
2020.01.11. - 2020.02.23.
Budapest
2020.01.10. - 2020.02.07.
Dunaújváros
2020.01.10. - 2020.02.07.
Dunaújváros
2020.01.10. - 2020.01.26.
Pécs
2019.12.19. - 2020.02.16.
Budapest
2019.12.17. - 2020.01.18.
Budapest
2019.12.17. - 2020.02.23.
Budapest
Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum - Szeged
Logó
Cím: 6721, Szeged Felső Tisza-part 10.
Telefonszám: (20) 980-8000
Nyitva tartás: K-Szo 15-18
A múzeum ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.
agrártörténet, állandó kiállítás, élelmiszeripar, gazdaság, ipar, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
980 HUF
Belépő diákoknak
740 HUF
Belépő gyermekeknek
740 HUF
Belépő pedagógusoknak
740 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
740 HUF
A kiállítás a szegedi fűszerpaprika növény első megjelenésétől, a feldolgozás fejlődési folyamatain keresztül kívánja bemutatni napjaink fűszerpaprika őrleményét. Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni.

Napjainkban a szegedi fűszerpaprika őrleményt szinte az egész világon ismerik és vásárolják. A figyelemre méltó eredmény elérése több fontos tényező eredménye. Talán az egyik legfontosabb elem az évtizedes szelekcióval kialakított növény, mely génjeiben tartalmazza a színt, az illatot, az íz- és aromaanyagokat. A másik tényező a talaj. Ahogy írják, a Tisza "áradmányos" földjét igazán kedveli a paprika. A harmadik elem a napfény. A napsütéses órák száma Szeged körzetében meghaladja a 2000 órát. A negyedik tényező pedig az itteniek szeretete és szakértelme, ragaszkodásuk, mellyel körbeveszik a növényt kint a szántóföldön és a malmokban is.

A századfordulón már szinte minden ház udvarán neveltek paprikapalántát, melyhez a magot gondos asszonyi kezek válogatták a téli estéken. A termésből a legszebb és legegészségesebb bogyókat külön dolgozták fel, így nyerték ki belőlük a magot. A kiültetés után, a nyár folyamán folyamatosan kapálni kellett a paprikaállományt. Leszedni csak a beérett bogyókat lehetett, ezért a szedést háromszor-négyszer is ismételték. A kissé már megszikkadt termés csumáját tűvel átszúrva fonálra fűzték, és a házak napos oldalára kifüggesztve utóérlelték. Az őrlés előtt végezték a hasítást, amelynek során eltávolították a magot és a csumát: így megmaradt a ragyogó, mélypíros termésfal.

Az őrlést, úgy mint régen, ma is kövekkel végzik a Szegedi Paprika Rt.-nél - természetesen a megfelelő higiéniai követelmények biztosításával. A Szegedi Paprika Rt. által nyert díjak, s az ISO 9002-es minőségbiztosítási szabvány szerinti tanúsítás mind bizonyítják a feldolgozásban végbement pozitív változásokat. S noha a paprikapiac eltűnt a város főteréről, aromatartó csomagolásban minden boltban megtalálható a szegedi fűszerpaprika őrlemény.